Akava: Hallituksen toimet eivät nyt johda siihen, mihin hallitus tähtää – "Kriisit ratkeavat, kun kaikki tulevat toisiaan vastaan"

Kaipaako työmarkkinariidan ratkaisu täysin uusia keinoja? 10:01
Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren oli perjantaina Huomenta Suomen vieraana.

Akavan mukaan hallituksen toimet eivät tule johtamaan hallituksen haluamiin päämääriin.

Korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava on esittänyt omia vaihtoehtojaan ratkaisuksi kiristyneeseen työmarkkinatilanteeseen. Akavan mukaan hallitusohjelmassa on hyviä tavoitteita, mutta työelämäasioissa suunta on väärä. Akava kertoo esittäneensä hallitukselle ratkaisuehdotuksia, mutta niihin ei ole tullut vastakaikua.

– Olemme kaikin mahdollisin keinoin pyrkineet siihen, että tämä tilanne ei kriisiytyisi, ja nyt meillä on työmarkkinoilla hätätila, joka uhkaa talouskasvua ja yksittäisten ihmisten elämää, sanoi Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren perjantaiaamun Huomenta Suomessa.

Löfgrenin mukaan hallituksen toimet eivät tule johtamaan hallituksen haluamiin päämääriin.

– Esimerkiksi Kelasta on tullut tämäntyyppisiä ajatuksia, myös oikeuskansleri on puuttunut näihin vaikutusten arviointeihin, talouspolitiikan arviointineuvosto on todennut, että kaikki keinot eivät ole sellaisia, jotka parantaisivat työllisyyttä, Löfgren sanoi.

– Tarvitaan myös sellaisia toimia, jotka parantavat työvoiman kohtaantoa. Minusta olisi tärkeää, että asiantuntijatahot tunnistavat nyt ne suurimmat ristiriidat tavoitteiden ja keinojen välillä, ja sitten yritetään hakea yhdessä paremmat keinot, jotka vievät siihen päämäärään mihin hallitus tähtää, hän lisäsi.

Työmarkkinoilla hätätila

Löfgrenin mukaan hallituksen tulevat toimet tulevat entisestään haastamaan yhteiskuntaa. 

– Työmarkkinoilla on todellakin hätätila, ja ensi syksynä on työehtosopimusneuvottelut jälleen käynnissä. Hallitus tavoittelee nyt jo keväällä kahden miljardin lisäsopeutustoimia.

Työtaistelutoimien jatkumista Löfgren ei halunnut lähteä ennakoimaan.

– En tietysti voi ennakoida tässä sitä, että mitä kumppanit muissa keskusjärjestöissä suunnittelevat enkä tässä kohtaa avaa meidänkään suunnitelmiamme, mutta kun tilanne on kriisiytynyt, niin yleensähän kriisit saadaan ratkeamaan sillä, että kaikki kuuntelevat toisiaan ja tulevat hieman toisiaan vastaan.

Akava on kertonut aikovansa koordinoida liittojensa poliittisia ulosmarsseja ensi viikolla. Niihin ovat kertoneet osallistuvansa esimerkiksi Lääkäriliitto, Psykologiliitto ja Insinööriliitto.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on kuvaillut lakkotoimia kohtuuttomiksi. Mikä oli Löfgrenin vastaus Orpolle? Kaipaako työmarkkinariidan ratkaisu täysin uusia keinoja? Katso koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat