Äkäslompolon hostellipalossa löytynyt kolmas kuolonuhri – ruumiskoira löysi kadoksissa olleen vainajan jäänteet

Pelastuslaitos sammuttamassa Silver Fox -hostellin tulipaloa Äkäslompolossa 1:03
Pelastuslaitos sammutti hostellipaloa 13. helmikuuta aina vuorokauden alusta iltaan saakka.

Poliisin mukaan Kolarin Äkäslompolossa helmikuun puolessavälissä tapahtunut tulipalo työllistää poliisia vielä pitkään. Hostellin tuhonneessa tulipalossa menehtyi kolme ihmistä. 

Poliisi oli jo alkuvaiheessa löytänyt raunioista kaksi vainajaa, suomalaiseksi ja keskieurooppalaiseksi epäillyt henkilöt. Palopaikan jäähdyttyä paikalla käytetty ruumiskoira oli löytänyt raunioista kolmannen, kadoksissa olleen vainajan jäänteet.

– Tulipalossa menehtyneet kolme henkilöä on nyt varmuudella tunnistettu DNA-tutkimuksella. Palossa menehtyi yksi suomalainen sekä kaksi saksalaista henkilöä, poliisista kerrotaan.

 Poliisi kertoo välittäneensä tiedon Saksan poliisille, joka on toimittanut sen edelleen vainajien lähiomaisille. Toinen saksalaisista vainajista oli tunnistettu jo aiemmin hammaskartan perusteella, mutta hänenkin osalta tunnistus varmistettiin DNA-tutkimuksella. 

Ulkomaalaisen vainajan ollessa kyseessä henkilöllisyyden varmistaminen DNA-tutkimuksella kestään usein pitkään.Poliisin mukaan vainajan lähisukulaiselta täytyy saada paikallisen viranomaisen ottama DNA-vertailunäyte, joka täytyy saada Suomeen DNA-vertailun tekemiseksi.

Poliisi vie kuolinviestin ensin lähiomaisille

Kuolinviesti ulkomailla oleville omaisille toimitetaan poliisin mukaan samaan tapaan kuin kotimaisille, yhteistyössä kyseisen maan toimivaltaisten viranomaisten kanssa.

– Kuolinviestin viemiseksi ja tutkintaan liittyvää yhteyden pitoa varten poliisi on aina ensin yhteydessä yhteen viralliseen lähiomaiseen. On tämän omaisen asia, miten ja millä tavalla hän kertoo asiasta muille. Kuolemansyyntutkinnasta poliisi tiedottaa vain omaisia. Lisäksi kuolemansyyn selvittämiseen kuuluu vahva salassapitovelvollisuus, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Ennen asiasta tiedottamista poliisin on varmistuttava, että omaiset ovat saaneet tiedon tunnistamisesta. Hostellipalon tapauksessa tulipalon uhrien tunnistaminen on ollut erityisen haastavaa ja aikaa vievää.

Palon syttymissyyn tutkinta etenee

Poliisin mukaan tulipalon syttymissyyn tutkinta tulee myös olemaan hidasta. Palonsyyn tutkinnasta poliisi tiedottaa, kun asiassa on tiedotettavaa, aikaisintaan ensiviikon loppupuolella.

Tutkinnan edettyä asiasta on myös kirjattu rikosilmoitus rikosnimikkeillä törkeä yleisvaaran tuottamus, törkeä kuolemantuottamus, törkeä vammantuottamus ja pelastusrikkomus. 

Myös näiltä osin tutkinta jatkuu poliisin mukaan haasteellisena, koska useimmat asianosaiset ovat ulkomaalaisia, jotka ovat jo poistuneet Suomesta. Asianosaisten kuulemiset ovat yhä kesken.

Lue myös:

    Uusimmat