Otkes on aloittanut tutkinnan hostellin tulipalosta Äkäslompolossa

Pelastuslaitos sammuttamassa Silver Fox -hostellin tulipaloa Äkäslompolossa 1:03
Pelastuslaitos sammuttamassa Silver Fox -hostellin tulipaloa Äkäslompolossa keskiviikkona.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on aloittanut tutkinnan hostellirakennuksen tulipalosta Äkäslompolossa Lapissa.

Lapin poliisin mukaan ainakin kaksi ihmistä kuoli tiistaina Silver Fox -hostellin tulipalossa Kolarin kunnan Äkäslompolossa. Heistä ainakin toinen oli suomalainen. Poliisi on kertonut etsivänsä kolmatta, tulipalon yhteydessä kadonnutta henkilöä.

– Tällaiset majoituskeskusten palot ovat todella harvinaisia, sanoo Otkesin viestintäpäällikkö Tiina Bieber.

Bieberin mukaan eri puolilta Suomea lähetetyt onnettomuuspaikkatutkijat ovat päässeet perille, mutta tutkimus vie paljon aikaa muun muassa tutkijoiden oman turvallisuuden vuoksi.

– Paikka on nyt niin tuhoutunut, että tässä varmasti menee vielä aikaa. Paikalla on yhä pystyssä kaksi korkeaa tornimaista rakennelmaa, jotka ovat sortumavaarassa, ja ne voidaan joutua turvallisuussyistä purkamaan tai kaatamaan ennen varsinaisen tutkimuksen aloittamista, Bieber kertoi STT:lle keskiviikkona.

Kaksikerroksinen rakennus tuhoutui tulipalossa täysin. Hostellissa majoittuneet olivat pääosin turisteja Keski-Euroopasta.

Tiistaina poliisi kertoi palon syttymissyyn olevan toistaiseksi epäselvä. Poliisi tutkii paloa toistaiseksi palonsyyn ja kuolemansyyn tutkintana.

Poliisin on määrä antaa keskiviikkona lisätietoja tapahtuneesta verkkosivuillaan iltapäivällä kello kahdelta.

"Sanat eivät riitä kuvailemaan"

Eilen palanut hostellirakennus oli Suomen Ladun omistama ja rakennettu vuonna 1960. Suomen Ladun julkaiseman tiedotteen mukaan tontilla on kuusi muutakin sen omistamaa rakennusta eivätkä kaikki tuhot ole selvillä.

Silver Fox -hostellissa oli yrityksen verkkosivujen mukaan vajaat neljäkymmentä vuodepaikkaa. Se sijaitsi Kuertunturin kupeessa.

Hostellia pyörittänyt yksityisyrittäjä ei halunnut kommentoida tapahtunutta STT:lle keskiviikkona. Instagram-tilillään yritys kuitenkin julkaisi viestin tiistai-iltana.

–  Sanat eivät riitä kuvailemaan oloa ja järkytyksen määrää, mitä tämä hirvittävä onnettomuus on tuottanut ja aiheuttanut. Ajatuksemme ja tunteemme ovat täysin menehtyneiden ja heidän omaistensa sekä kaikki majoittuneiden puolella, viestissä sanottiin.

Yritys kertoi toimivansa yhteistyössä viranomaisten kanssa syttymissyyn selvittämisessä.

Poliisi kertoi tiistaina, että hostellin asukkaat olivat poistuneet rakennuksesta omatoimisesti ja ensihoito oli kuljettanut joitain heistä jatkotutkimuksiin Rovaniemelle. Osa asukkaista siirrettiin toiseen majoitukseen. Poliisin mukaan rakennuksesta pelastautuneilla asukkailla ei ole hengenvaaraa.

Myös Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson sanoi olevansa tulipalosta ja kuolemista järkyttynyt:

– Olen todella pahoillani uutisista. Otan osaa ja toivotan voimia menehtyneiden omaisille. Toivomme, että kateissa oleva henkilö tavoitetaan mahdollisimman pian, hän sanoi tiedotteessa.

Viimeksi Otkes tutki majoituskeskuspaloa 1998

Vuoden 2019 huhtikuussa Kittilän Levillä tapahtuneessa lomamökin tulipalossa kuoli kolme lasta, mutta kyseessä ei ollut majoituskeskus.

– Olemme nyt tilanteessa, jossa on useampia huoneita ja tiloja, Bieber sanoo.

Viimeksi Otkes tutki Bieberin mukaan majoituskeskusten tulipaloja vuonna 1998, kun tulipalot syttyivät Siilinjärven kuntoutuskeskuksessa sekä Oulussa kylpylähotelli Edenin ravintolassa. Kummassakaan tapauksessa ei tullut kuolonuhreja.

Otkes ei tutkinut vuoden 2018 rajua tulipaloa Hotelli Iso-Syötteellä, jossa ei tullut loukkaantumisia ja jossa palo ei levinnyt majoitustiloihin.

– Jos hotellin turvasuunnitelma toimii, ja esimerkiksi evakuoinnissa ei ole ongelmaa ja kaikki toimii suunnitellusti, Otkes ei yleensä tutki tapausta, Bieber taustoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat