Äkäslompolon hostellipalo johtaa toimenpiteisiin Lapin pelastuslaitoksella

Pelastuslaitos sammuttamassa Silver Fox -hostellin tulipaloa Äkäslompolossa 1:03
Pelastuslaitos sammutti hostellipaloa 13. helmikuuta aina vuorokauden alusta iltaan saakka.

Lapin pelastuslaitos tarkastaa tietojärjestelmiinsä kirjatut palotarkastusluokitukset Äkäslompolossa Kolarissa aiemmin helmikuussa tapahtuneen hostellipalon takia. 

Taustalla on se, että palanut hostelli oli Helsingin Sanomien (HS) mukaan kirjattu vahingossa vapaa-ajan rakennusten eikä majoituspalvelukäytössä olevien rakennusten palotarkastusluokkaan. Oikeassa luokassa se olisi saatettu palotarkastaa useammin.

HS kertoi aiemmin, että hostellissa olivat jääneet palotarkastukset tekemättä ainakin kymmenen vuoden ajan. Keskiviikkona lehti vielä jatkoi, että väärä kirjaus oli jäänyt huomaamatta myös pelastustointa valvovassa Lapin aluehallintovirastossa (avi).

Avi: Valvonta oli asianmukaista

Pelastusylitarkastaja Seppo Lehto Lapin aluehallintovirastosta kertoo keskiviikkona STT:lle, että pelastuslaitos on ilmoittanut tarkastavansa, ettei vastaavia kirjausvirheitä heidän järjestelmissään enää ole.

– Avin puolesta emme ryhdy toimiin tämän vuoksi. Pelastuslaitos hoitaa tämän vastuullisesti, sanoo Lehto.

Hän arvioi aiemmin HS:lle, että majoituskäytössä olevat rakennukset tarkastetaan yleensä vuosittain. STT:lle hän sanoo, että näin oli Lapissa viime vuonna myös tehty.

– On sillä lailla harmillista, että tämän dramaattisen Ylläskartanon tulipalon seurauksena näyttäytyisi siltä, että pelastuslaitoksen valvontatoiminta olisi laiminlyöty. Se ei pidä paikkaansa, hän sanoo.

Riskienhallintapäällikkö Timo Rantala Lapin pelastuslaitoksesta vahvistaa STT:lle, että pelastuslaitos on alkanut tarkastaa palotarkastettavien kohteiden luokituksia heidän järjestelmästään.

Rantalan mukaan Lapin pelastuslaitos kärsi 2010-luvulla palovalvonnassa pahasta henkilöstövajeesta, mikä on osin selittänyt sitä, että valvontavelka on alueella kasvanut. Tarkastustoimintaan saatiin toissa vuonna lisäresursseja, joiden avulla tilannetta on päästy parantamaan.

Rantala kuitenkin arvioi, että menee useampi vuosi, ennen kuin aiempina vuosina kasautunut valvontavelka on saatu purettua.

Ainakin kaksi kuoli palossa

Ylläskartanonakin tunnetun Silver Fox -hostellin palossa kuoli kaksi ihmistä, ja lisäksi yhden kadonneen oletetaan kuolleen. 

Yli 30 ihmistä pelastautui tulipalosta, jota myös Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) tutkii.

Otkes kertoi viime viikolla, että hostellin tulipalo sai todennäköisesti alkunsa rakennuksen ulkopuolelta. 

Poliisin mukaan viitteitä ei ole tullut siitä, että palo olisi sytytetty tahallaan.

Lue myös:

    Uusimmat