Ajotietokoneissa piilee vaaransa – FBI ohjeistaa: Näin suojaat autosi hakkereilta

Yhä useampi uusi auto on varustettu ajotietokoneella. Harva kuitenkaan panostaa autonsa tietoturvaan.

Autojen ajotietokoneissa on useita tietoturva-aukkoja, kertoo Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi FBI ja maan liikenneturvallisuusvirasto tiedotteessaan. Ajotietokone löytyy yhä useammasta uudesta autosta, mutta niiden tietoturvaan tulisi FBI:n mukaan panostaa huomattavasti enemmän niin valmistajien kuin kuluttajien toimesta.

Ajotietokoneeseen hakkeroinut murtaa ajotietokoneen salauksen esimerkiksi saadakseen käsiinsä autonomistajan tietoja. Tiedotteessa toppuutellaan kuitenkin, että riski hakkerin auton haltuun ottamisesta on verrattain pieni.

Näin FBI neuvoo suojautumaan hakkereilta:

  1. Päivitä ajotietokoneesi ajan tasalle. Päivitykset todennäköisesti pitävät yllä asianmukaista suojausta, joten päivitysten tekeminen kannattaa. Uusimmat päivitykset voi tarkistaa esimerkiksi valmistajan nettisivuilta.
  2. Älä tee omia muutoksia ajotietokoneen ohjelmistoon.
  3. Useisiin ajotietokoneisiin voi liittää esimerkiksi oman tabletin tai älypuhelimen. Aiemmin tietokoneeseen hakkeroiminen vaatii rikollisen fyysisen läsnäolon, mutta nykyisin sama onnistuu myös etänä. Kuluttajia suositellaan tarkistavan oman laitteen yksityisyysasetukset valmistajalta.
  4. Et jätä tietokonettasi tai puhelintasi lukitsematta julkiselle paikalle, joten huolehdi myös ajotietokoneesi lukitsemisesta.


Lähde: FBI


Aiheesta kirjoitti ensimmäisenä Suomessa Kauppalehti.

Lue myös:

    Uusimmat