Ajokorttilain uudistus sallii 16-vuotiaan harjoitella enemmän: ”Helpompi pärjätä, kun itsenäinen ajaminen alkaa”

7:50

Sunnuntaina voimaan astunut ajokorttilaki mahdollistaa ajoharjoittelun aloittamisen 16-vuotiaana. Huomenta Suomessa asiasta olivat keskustelemassa Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen, Jari Töyrynen ja Tanja Töyrynen.

Heinäkuun alusta voimaan astunut uudistunut ajokorttilaki mahdollistaa ajoharjoittelun aloittamisen jo 16-vuotiaana. Uudessa laissa on Autoliiton toimitusjohtajan Pasi Niemisen mielestä merkitystä harjoittelun määrän lisääntymiseen.

– Ajamista voidaan harjoitella enemmän, Nieminen toteaa.

Kansainvälisiä tutkimuksia katsottaessa on huomattavissa, että uuden kuljettajan pärjäämiseen vaikuttaa yksi asia ylitse muiden, hän lisää.

– Ajoharjoittelun määrä on keskeisin asia. Mitä enemmän on harjoiteltu, sitä helpompi on pärjätä, kun itsenäinen ajaminen alkaa, Nieminen kertoo.

Nieminen lisää, että ajoharjoittelun määrä vaikuttaa suoraan liikenteen turvallisuuteen.

Jos nuorella on entuudestaan esimerkiksi mopokortti tai mopoautokortti, voi liikenteessä jo kokeneempi nuora ottaa vähemmän ajo-opetusta. Autokoulussakin täytyy silti yhä käydä.

– Uudessa järjestelmässä pitää suorittaa ensimmäisen ajokortin koulutus, joka suoritetaan silloin kun suoritetaan ensimmäinen ajokortti, oli se mikä kortti tahansa – mopokortti, mopoautokortti tai muu, Nieminen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja