Aivokasvaimen varoitusmerkit – oireet vaihtelevat ihmisestä toiseen

Aivokasvain löytyy Suomessa noin 900 ihmiseltä vuosittain. Se voi aiheuttaa hyvin monenlaisia oireita sijainnistaan, koostaan ja kasvunopeudestaan riippuen. Harvoilla potilailla on keskenään täysin samanlainen oirekuva. Prevention haastatteli aiheesta neurokirurgi Theodore Schwartzia.  

Aivokasvaimen kanssa samanlaisia oireita voivat aiheuttaa monet muutkin taudit – esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöt, jotka ovat yli kymmenen kertaa aivokasvaimia yleisempiä. Jos on huolissaan terveydestään, kannattaa aina selvittää asiaa lääkärissä.

Epileptiset kohtaukset

Epileptinen kohtaus on monilla aikuisilla ensimmäinen oire aivokasvaimesta. Käytännössä kohtaus voi ilmetä esimerkiksi yhden käden tai jalan nykimisenä tai kouristeluna, suun maiskutteluna, nieleskelynä tai lyhyenä poissaolokohtauksena. Kohtaukset voivat johtaa myös tajunnanmenetyksiin, kaikkien raajojen kouristeluun, kielen puremiseen sekä vaahdon tulemiseen suusta.

Kömpelyys

Aivokasvain voi oireilla motorisena kömpelyytenä. Henkilö ei ehkä saa avainta asetettua lukkoon, tai hänellä voi olla huimausta ja vaikeuksia säilyttää tasapaino. Häiriöitä voi olla myös puheessa, nielemisessä tai kasvojen ilmeiden hallitsemisessa.

Tunnottomuus

Joskus aivokasvain aiheuttaa tunnottomuutta ja puutumista eri puolilla vartaloa, kasvoja tai raajoja. Kasvoilla saattaa ilmetä myös esimerkiksi luomen roikkumista.

Henkinen suorituskyky

Aivokasvaimen yhteydessä voi kehittyä henkiseen suorituskykyyn liittyviä oireita. Käytännössä puhutaan esimerkiksi päättelykyvyn huonontumisesta, poikkeavasta väsymyksestä, unihäiriöistä, keskittymis- ja aloitekyvyttömyydestä, hitaudesta, hahmotus- ja kielivaikeuksista sekä muistiongelmista. Oireiden kehittyminen voi kestää vuosia.

Pahoinvointi

Sitkeä ja selittämätön pahoinvointi, johon ei liity muita mahataudin oireita, voi olla oire aivokasvaimesta. Tyypillisimmin pahoinvointia esiintyy aamuyöllä. Äkillistä oksentelua ilman pahoinvointia esiintyy lähinnä lapsipotilailla.

Aisteissa tapahtuvat muutokset

Näön sumentuminen, näkökenttäpuutokset ja kaksoiskuvat on kaikki joissakin tapauksissa liitetty aivokasvaimiin. Joskus kasvain voi huonontaa myös kuuloa.

Päänsärkyä harvemmin

Toisin kuin moni kuvittelee, päänsärky ei ole kovinkaan yleinen aivokasvaimen oire. Sitä saattaa toki esiintyä, mutta harvoin ainakaan ainoana oireena. Tyypiltään päänsärky voi olla sellaista, että se alkaa jo aamulla ennen ylösnousua ja samaan aikaan esiintyy pahoinvointia, oksentelua tai näköhäiriöitä.

Lähteet: Prevention.com, Potilaan Lääkärilehti, Sylva.fi, Syöpäpotilaat.fi, Aivovaurio.fi, Kaikkisyovasta.fi

Milloin on tarvetta epäillä syöpää?

HYKS:n syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kertoi maaliskuussa 2016, miten eri syövät oireilevat.

Milloin tarvetta epäillä syöpää? 25:57

Lue myös:

    Uusimmat