Aivokalvontulehdusta ehkäisevä rokote otetaan käyttöön

Verenmyrkytystä ja aivokalvotulehdusta vastaan annettava pneumokokkirokote tulee kansalliseen rokotusohjelmaan syyskuun alusta. Tällöin kaikki kesäkuun alusta lähtien syntyneet lapset voivat saada pneumokokkirokotteen ilmaiseksi neuvolasta, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Rokotussarjaan kuuluu kolme rokoteannosta, jotka annetaan, kun lapsi on 3, 5 ja 12 kuukauden ikäinen.

Pneumokokki-bakteeri aiheuttaa tauteja, joista osa on lieviä, osa hyvinkin vakavia. Vuosittain Suomessa todetaan alle 5-vuotiailla pikkulapsilla noin sata sairaalahoitoa vaativaa, vakavaa pneumokokkitautia.

Verenmyrkytyksen ja aivokalvontulehduksen lisäksi pneumokokki on yleinen keuhkokuumeen ja välikorvatulehduksen aiheuttaja.

Pneumokokki leviää helposti pisaratartuntana esimerkiksi yskiessä tai aivastaessa. Se voi tarttua myös kosketuksen välityksellä. Osa ihmisistä kantaa pneumokokkia nenänielussaan ja voi tietämättään levittää sitä eteenpäin sairastumatta itse.

Pneumokokkirokotteella torjutaan jopa kuolemia

Aiempien tutkimusten perusteella on THL:n mukaan odotettavissa, että rokote vähentäisi rokotettujen pikkulasten pneumokokin aiheuttamia aivokalvotulehduksia ja verenmyrkytyksiä jopa 90 prosenttia. Rokotusohjelman arvioidaan estävän vuosittain myös yhden lapsen kuoleman.

- On mahdollista, että pikkulasten rokottaminen suojaa myös lapsen lähipiiriä, esimerkiksi isovanhempia ja sisaruksia. Ilmiöstä käytetään nimitystä laumasuoja, kertoo erikoistutkija Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Jos rokotusohjelma laumasuojavaikutuksensa ansiosta vähentäisi aikuisten ja yli 5-vuotiaiden lasten vakavia pneumokokkisairauksia kuten Yhdysvalloissa on tapahtunut, aikuisväestössä voitaisiin arvioiden mukaan estää vuosittain noin 120 vakavaa tautitapausta, 800 keuhkokuumetta ja 23 kuolemaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat