Äitien inspiroivat elämänohjeet tyttärilleen: "Kotiin voi aina tulla"

Äiti on monille roolimalli, tuki ja turva, naisen malli sekä miehen mitta. Millaisia elämänohjeita, viisauksia tai kokemuksia äidit ovat jakaneet tyttärilleen?

Äidin ja tyttären suhde on yksi voimakkaimmista ja samalla myös kimuranteimmista; äiti on monille roolimalli, kuuntelija ja ymmärtäjä, mutta myös arvostelija ja vaatija. Kuitenkin tuntuu usein siltä, että alamme muistuttaa omia äitejämme jossain vaiheessa elämää – niin hyvässä ja pahassa.

Millaisia elämänviisauksia äidit ja isoäidit ovat jakaneet omalle jälkikasvulleen? AVA kokosi yhteen äitien jakamia viisauksia.

– Suurin ja ihanin opetus, jonka äitini on koskaan minulle jakanut, on se, että kotiin voi aina tulla. Hän on aina painottanut, että vaikka olisin mokannut ja tehnyt jotakin hirveää, koskaan ei tarvitse pelätä kotiin tulemista tai äidille kertomista. Tämä on asia, jonka haluaisin myös omien lasteni oppivan, jos heitä joskus siunaantuisi.

– Olen kiitollinen äidilleni, että hän toiminut loistavana esimerkkinä siitä, kuinka kaikista vaikeuksista pääsee yli. Hän inspiroinut minua jaksamaan, kohtaamaan kipua ja jatkamaan elämää vahvempana ihmisenä. Jos hänkin on selvinnyt kaikesta, miksi en minäkin?

– Äitini tapaa sanoa "Jumalan rattaat pyörivät hitaasti". Vaikka en itse olekaan uskossa, tuntuu silti lohdulliselta ajatella, että joskus vielä sinua vastaan tehty vääryys kostautuu muodossa tai toisessa.

– Äitini paras neuvo on ollut varsin käytännöllinen: aina kun pohtii, mitä sitä laittaisi päälleen esimerkiksi juhlatilaisuuksiin, äiti aina muistuttaa pukemaan jotain sellaista, jossa tuntee itsensä sinuiksi ja itsevarmaksi: "Itsevarmuus ja kauneus kumpuavat aina sisältäpäin."

– Isoäitini on aina sanonut minulle, ettei naisen ei koskaan tulisi ryhtyä kenenkään miehen käsirätiksi. Vaikka lausahdus kalskahti korvaani aikoinaan todella pessimistiseltä ja katkeralta, vasta vanhempana ymmärsin kuinka tärkeä neuvo se loppujen lopuksi on. Jos sinua kohdellaan huonosti, sinun ei tarvitse sietää sitä: kumppaneiden tulisi aina kunnioittaa toisiaan. Vaikka viisaus on jokseenkin karu, se on hyvä muistutus siitä, että itseään pitää arvostaa.

– Äitini on opettanut neljää tytärtään elämään itsenäisesti ja olemaan riippumattomia kenestäkään miehestä. Neljän lapsen äitinä ja avioeron kokeneena äitini on varmasti oikeassa, mutta sekavilta ihmissuhteilta opetukset eivät ole silti säästäneet. Toisin kuin monet muut äidit, oma äitini on myös kehottanut suhtautumaan lasten hankintaan varauksella. Olemmekin siitä harvinainen perhe, että kenelläkään meistä tyttärestä ei ole omia lapsia, vaikka olemmekin kaikki aikuisia.

– Pienenä tyttönä rakastin käyttää erilaisia mekkoja, hameita sekä koruja. Kuitenkin luokkatoverini kiusasivat minua tästä haukkuen pukeutumistyyliäni ja ulkonäköäni todella kovin sanoin: etenkin poikien naljaillut sattuivat. Muistan kuinka äitini lohdutti minua, että kun kasvan vielä vähän isommaksi, silloin pojatkin oppivat arvostamaan tyttöä, joka uskaltaa olla naisellinen ja oma itsensä. Se toi minulle rohkeutta olla oma itseni.

– Mummoni kuluttama neuvo on raamatusta: "Lapseni, älkäämme rakastako sanoin ja puheessa, vaan teoin ja totuudessa". Minusta se on kaunis ja viisas ohje tälle elämälle.


AVAn Lukupiirin kirja-arvioita äitiydestä:

Lue myös:


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja