Hyvinkään ammuskelijan esittäytyminen airsoft-harrastajaksi Facebookissa on huolestuttanut pelaajia.
– Jos näkee airsoft-pelaajan maastoasussa ase kädessä, se on raju kuva harrastuksesta. Ymmärrän, että käsitykset lähtevät helposti väärään suuntaan, toteaa pääkaupunkiseudun yhdistyksen PKS-Airsoftin puheenjohtaja Tero Salmela.
Muovikuulien ammuskelua sisältävän lajin harrastajia arvioidaan olevan Suomessa jopa useita kymmeniä tuhansia. Tyypillinen harrastaja on 15-20-vuotias mies.
– Jos jotain ongelmia on ollut, ne ovat liittyneet häiriköintiin ja roskaamiseen. Mutta sellaisia sotahulluja meillä ei ole ollut, Salmela sanoo.
Ei vain räiskimistä
Pelejä järjestetään kesäisin säännöllisesti. Niissä suoritetaan esimerkiksi yhteistyötä vaativia lipunryöstötehtäviä ja näytellään historiallisia sotatilanteita.
– Voi itse asiassa mennä monta peliä ilman että ampuu laukaustakaan. Lajin viehätys tulee tehtävien suorittamisesta yhteistyönä.
Aitojen varusteiden ja aidoilta näyttävien aseiden vuoksi turnaukset järjestetään poissa ulkopuolisten silmistä. Myös säännöt ja turvallisuustekijät otetaan vakavasti.
Salmela painottaa lajin liikunnallisuutta ja sosiaalisuutta.
– Tämä ei ole kilpailulaji. Vaarana ei ole, että joutuu vaihtopenkille, vaan pääsee heti uutena mukaan porukkaan.
Vanhemmilla iso vastuu
Alan varusteita myyvän Muovisotilas-kaupan Mikael Korkman kertoo olevansa jälleen kerran huolissaan lajin maineesta.
– Ainakin meidän asiakkaat tietävät hyvin, että kyse on pelistä. En näe tätä harrastuksena, joka ei sopisi tietynlaiselle ihmiselle, Korkman toteaa.
Korkmanin mukaan nuorten miesten syrjäytymisvaaraa pitäisi ehkäistä, ja siinä vanhemmilla on iso vastuu.
– Me käydään täällä kaupassakin paljon keskusteluja nuorten kanssa, ei pelkästään harrastamisesta, vaan myös koulusta ja tulevaisuudesta. Näissä keskusteluissa olisi hyvä olla myös vanhempia mukana.
Katso Ville Juutilaisen juttu (Seitsemän uutiset 29.5.2012)
Sumo video id