Mainos

Aiotko lakkoilla perjantaina? Maksat sen omasta pussistasi

Perjantain lakkoon osallistuvan on hyvä varautua siihen, että työnantaja nipistää mielenilmaukseen kuluneen ajan palkasta. SAK:n järjestöpäällikkö Eija Harjula vahvistaa, että työnantajalla on halutessaan oikeus palkan vähentämiseen poissaoloajalta.

Ammattiliitot voisivat korvata jäsenilleen lakosta aiheutuneita menetyksiä, mutta lyhyistä mielenilmaisuista ei yleensä korvauksia makseta. Oman liiton käytäntö kannattaa tarkistaa erikseen.

Mutta missä tilanteissa työntekijälle voi koitua sanktioita osallistumisesta, SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto?

– Työntekijä ei joudu henkilökohtaiseen vastuuseen silloin, kun kyse on työntekijäyhdistyksen toimeenpanemasta työnseisauksesta.

– Jos tällaisesta ei ole kysymys, sanktioita voi periaatteessa tulla. Nyt on kuitenkin kyse sananvapauden käyttämisestä ja mielenilmaisu kohdistuu hallitukseen, minkä vuoksi työnantajalla ei mielestäni ole oikeutta antaa edes varoitusta. Jos poissaolo vielä kestää lyhyehkön ajan ja työntekijä ilmoittaa poissaolostaan etukäteen, mitään perusteita antaa varoitusta ei ole.

Jos työnantaja ryhtyy johonkin toimiin, viime kädessä tuomioistuimessa ratkaistaan toimien hyväksyttävyys, Lehto huomauttaa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.