Mainos

Aiotko hankkia prätkäkortin? Tällainen on käsittelykoe ensi keväästä alkaen

Moottoripyörän käsittelykoe muuttuu. Uusi koe otetaan käyttöön ensi keväänä, mutta sitä odotellessa Trafi on julkaissut videon, jossa esitellään uuden kokeen sisältöä.

Moottoripyörien käsittelykokeiden uudistaminen on osa Trafissa käynnissä olevaa kuljettajantutkinnon kehittämistä, joka liittyy liikenne- ja viestintäministeriön ajokorttikoulutuksen uudistamiseen.

Uudistetun käsittelykokeen tehtävät on päivitetty vastaamaan aikaisempaa paremmin nykymotoristin kokemia haasteita. Tehtävät mittaavat motoristin tarvitsemia käytännön taitoja ja todellisten liikennetilanteiden hallintaa aikaisempaa paremmin sekä tukevat motoristia toimimaan turvallisesti liikenteessä. Myös ajovarustevaatimuksia on tiukennettu.

– Olimme havainneet moottoripyöräkortin käsittelykokeessa selkeitä muutostarpeita, joihin tällä uudistuksella halutaan vastata. Uudistukset päätettiin ottaa käyttöön jo tulevan ajokauden alussa, jotta niistä hyötyisi heti mahdollisimman moni. Näin myös ajokausi päästään hoitamaan yksillä tehtävillä, mikä helpottaa moottoripyöräkortin hankkijaa, kertoo Trafin asiantuntija Marjo Immonen.

Uudistusta tehtiin yhteistyössä alan kanssa

Trafi on työstänyt uudistusta yhdessä moottoripyöräkouluttajien ja ajokokeen vastaanottajien kanssa. Tarkoitus on varmistaa käsittelykokeiden tasalaatuisuus ja aikaisempaa parempi vertailtavuus, jotta uudet motoristit tulisivat liikenteeseen mahdollisimman yhtenevin taidoin.

– Tasalaatuisuutta pyritään varmistamaan muun muassa mittaamalla miniminopeuksia käsittelykokeessa. Myöskään keliolosuhteet eivät enää vaikuta kokeiden arviointiin. Tavoitteena on, että meillä on mahdollisimman samanlaiset tutkinnot Ivalosta Hankoon ja Vaasasta Ilomantsiin, painottaa Immonen.

Uusittu moottoripyörän käsittelykokeen ohje julkaistaan talven aikana. Pääosin kuljettajantutkintouudistus tulee voimaan 1. heinäkuuta 2018, mutta moottoripyörän käsittelykokeen osalta uudistukset otetaan käyttöön jo huhtikuun alussa.

Uuden käsittelykokeen sisältöön voi tarkemmin tutustua Trafin uudella videolla, jonka löydät artikkelin yläpuolelta.

– Moottoripyörän käsittelykokeeseen meneminen on aina jännää ja halusimme kertoa videon avulla uudesta kokeesta ja siinä vaadittavista asioista mahdollisimman havainnollisesti, Immonen kertoo.

Lähde: Trafi

***

1:06

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.