Ainakin toistasataa Navalnyin muistotilaisuuksissa kiinni otettua saanut vankeusrangaistuksen

Venäjällä kiinniottoja Navalnyi-mielenosoituksissa 0:40
Katso video: Venäjällä kiinniottoja Navalnyi-mielenosoituksissa

Pelkästään Pietarissa on tuomittu 154 ihmistä tiukkojen mielenosoitusten vastaisten lakien rikkomisesta. Vankeusrangaistukset olivat enimmiltään 14 päivän mittaisia.

Venäjällä tuomioistuimet ovat tuominneet ainakin toistasataa oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin muistotilaisuuksissa kiinni otettuja henkilöä lyhytaikaisiin vankeusrangaistuksiin. Asia selviää tuomioistuinten virallisista ilmoituksista.

Pietarin kaupungin oikeuslaitoksen lauantaina ja sunnuntaina julkaisemien päätösten yksityiskohdat osoittivat, että pelkästään Pietarissa oli tuomittu 154 ihmistä. Tuomitut olivat saaneet enimmiltään 14 päivän mittaisia vankeusrangaistuksia Venäjän tiukkojen mielenosoitusten vastaisten lakien rikkomisesta.

Ihmisoikeusjärjestöt ja itsenäiset mediat ovat raportoineet vastaavanlaisia tuomioita annetun pieniä määriä myös muualla maassa.

Kansalaisjärjestö OVD-infon mukaan Venäjällä on pidätetty viikonlopun aikana vajaat 400 ihmistä, jotka olivat osallistuneet Navalnyin kunniaksi järjestettyihin protesteihin tai muihin tilaisuuksiin.

Navalnyin kuoleman jälkeen ihmiset ovat muun muassa kokoontuneet neuvostoaikaisen sorron uhrien muistomerkeille laskemaan kukkia ja sytyttämään kynttilöitä.

Kremlin vastaiset mielenosoitukset ja muut hallinnon julkiset vastustamiset on käytännössä kielletty Venäjällä tiukkojen sotilaallisten sensuurisääntöjen sekä luvattomien mielenosoitusten vastaisten lakien myötä.

Kukkia kaavittiin yöllä roskapusseihin

Venäjän viranomaiset varoittivat Navalnyin kuoleman jälkimainingeissa ihmisiä ottamasta osaa mihinkään protesteihin.

Sekä univormuihin että siviilivaatteisiin pukeutuneita poliiseja oli viikonlopun aikana partioimassa kymmenissä Venäjän kaupungeissa, joissa ihmiset olivat kokoontuneet kunnioittamaan Navalnyin muistoa viikonlopun aikana.

Useissa lähteissä kerrottiin, että he poistivat kansalaisten kokoamia väliaikaisia muistomerkkejä yön aikana. Julkisuudessa on levinnyt myös kuvamateriaalia, jolla hupulliset miehet kaapivat kukkia roskapusseihin Kremlin vieressä sijaitsevalla sillalla, jossa niin ikään Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia vastustanut Boris Nemtsov surmattiin vuonna 2015.

Venäjän vankeinhoitoviranomaisten mukaan 47-vuotias Navalnyi kuoli perjantaina vankileirillä, jossa hän suoritti 19 vuoden tuomiota. Navalnyin saamaa tuomiota on pidetty poliittisena.

Navalnyi pidätettiin vuonna 2021, kun hän palasi Saksasta Venäjälle. Navalnyi oli ollut Saksassa saamassa sairaalahoitoa myrkytysyrityksen jälkeen.

Navalnyin vankeusolot tiukentuivat vähitellen, ja hän joutui muun muassa eristysselliin. Hänen terveytensä heikkeni vankeudessa. Navalnyi oli ajoittain myös syömälakossa. Loppuvuodesta hänet siirrettiin uudelle vankileirille Siperiaan napapiirin pohjoispuolelle. Tuolla vankileirillä hän myös kuoli.

"Ei kuolema, vaan murha"

Venäläisviranomaiset eivät olleet sunnuntaina edelleenkään päästäneet Navalnyin äitiä tai asianajajaa Navalnyin ruumiin luokse.

Viranomaiset kertoivat Navalnyin asianajalle lauantaina, ettei oppositiojohtajan kuolinsyy ole vielä selvinnyt ja että tutkimustulokset valmistuvat vasta ensi viikolla, Navalnyin lehdistöedustaja Kira Jarmysh kirjoitti viestipalvelu X:ssä lauantaina.

– On selvää, että he valehtelevat ja tekevät kaikkensa Navalnyin ruumiin luovuttamisen välttämiseksi, Jarmysh kirjoitti.

Hän lisäsi myöhemmin lauantaina, että Navalnyin asianajajille olisi ilmoitettu, että tutkinta on saatu päätökseen. Viranomaiset olivat Jarmyshin mukaan väittäneet, ettei kuolemaan liity mitään rikollista.

Navalnyin tukija, poliitikko Leonid Volkov kirjoitti viestipalvelu Telegramissa sunnuntaina, ettei kyseessä ollut kuolema vaan murha.

Putin ei ole kommentoinut näkyvimpiin vastustajiinsa lukeutuneen oppositiopoliitikon kuolemaa, eikä Kreml ole antanut julkisia lausuntoja sitten perjantai-illan. Tuolloin Venäjän hallinto kritisoi länsimaita, koska useat johtajat olivat sanoneet Putinin olevan vastuussa Navalnyin kuolemasta. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kuvaili lännen reaktioita "hysteerisiksi".

Uutinen Navalnyin kuolemasta osui Venäjän hallinnon kannalta kiusalliseen väliin, sillä maassa on määrä järjestää presidentinvaalit ensi kuussa. Putinin oli uskottu jatkavan jälleen uudelle kuuden vuoden kaudelle

Lue myös:

    Uusimmat