Ainakin 11 kuollut ja 27 kateissa rankkasateiden jäljiltä Pekingissä ja lähialueilla – "Tämä on luonnonkatastrofi"

Kiinan pääkaupungissa Pekingissä ja lähialueilla ainakin 11 ihmistä on kuollut ja 27 on kateissa Doksuri-myrskyn tuomien kovien rankkasateiden jäljiltä, valtiollinen televisiokanava CCTV kertoo.

Kanavan mukaan kuolleiden joukossa oli kaksi työntekijää, jotka kuolivat töissä pelastus- ja avustustoimien aikana.

Eri puolilla kaupunkia oli evakuoitu yli 100 000 ihmistä, raportoi valtion omistama iltapäivälehti Global Times.

Doksuri on riepotellut osia Kiinasta perjantaista alkaen. Aiemmin se moukaroi Filippiinejä taifuunin voimakkuudella. Myrskyn tuomat sateet ovat Pekingissä rankimpia vuosiin.

Autotie romahtaa aivan silmien edessä – katso video Kiinasta 0:47
Katso, kuinka tie romahtaa Pekingissä ilmeisesti rankkasateiden jäljiltä. Reuters on pystynyt itsenäisesti vahvistamaan videon sijainnin, mutta ei kuvauspäivää.

Läntisessä Pekingissä pahoin kärsineellä Mentougoun alueella useita sotilashelikoptereita on lähetetty viemään juna-asemalle ja sen ympäristöön juuttuneille ihmisille ruokapakkauksia ja ponchoja, tänään raportoitiin.

Noin 150 000 taloutta Mentougoussa on ilman juoksevaa vettä, Beijing Daily kertoo. Apuun lähetettiin kymmeniä vesisäiliöautoja.

Sade jumitti junia raiteille

Mentougou-joen rannoilla AFP:n toimittajat näkivät mutaista rojua levinneen tielle.

Eräs paikallinen iäkäs mies kertoi AFP:lle, ettei ollut nähnyt näin pahaa tulvaa sitten heinäkuun 2012, jolloin 79 ihmistä kuoli ja kymmeniätuhansia evakuoitiin.

– Tämänkertainen on paljon suurempi, mies sanoi kieltäytyen kertomasta nimeään.

– Tämä on luonnonkatastrofi, ei sille voi tehdä mitään, 20-vuotias mies, jonka sukunimi on Qi, kertoi AFP:lle odottaessaan taksia sairaalan ulkopuolella isoäitinsä kanssa.

– (Meidän) täytyy vielä tehdä kovasti töitä ja jälleenrakentaa, hän lisäsi.

Paikalliset tiedotusvälineet raportoivat eilen luotijunista, jotka olivat juuttuneet matkustajineen radalle jopa 30 tunniksi. Tiedotusvälineiden julkaisemassa kuvamateriaalissa junamatkustajat valittavat ruuan ja veden loppuneen.

Kiinan presidentti Xi Jinping vaati tänään ponnisteluja myrskyssä kadonneiden tai loukkuun jääneiden pelastamiseksi.

Seuraava myrsky lähestyy jo itärannikkoa

Pekingissä ja viereisessä Hebein maakunnassa oli tiistain vastaisen yön yli voimassa korkein eli punainen varoitus sateesta. Sääviranomaiset varoittivat mahdollisista äkillisistä tulvista ja maanvyörymistä.

Voimakkaat sateet alkoivat Pekingissä ja sen lähialueilla lauantaina. Noin 40 tunnin aikana Pekingissä satoi lähes yhtä paljon kuin koko heinäkuussa keskimäärin.

Monen muun maailman kolkan tapaan Kiinassa on tänä kesänä koettu äärimmäisiä sääolosuhteita ja ennätyslämpötiloja. Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos pahentaa molempia.

Maa valmistautuu jo uuden myrskyn, Khanunin, saapumiseen. Vuoden kuudes taifuuni lähestyy Kiinan itärannikkoa.

Juttua on päivitetty lisätieodilla kello 9.54.

Lue myös:

    Uusimmat