Mainos

Aikuisten Disneylandissa Trump on ykkönen – näin Floridan eläkeläiset yrittävät muuttaa vaalien suunnan

2:08

Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat Donald Trump ja Hillary Clinton ottavat mittaa toisistaan viimeisessä tv-väittelyssä yöllä Suomen aikaan.

Donald Trump lähtee väittelyyn altavastaajana, sillä hänen kannatuksensa on laskenut ahdistelusyytösten myötä. Trumpin kannattajat uskovat kuitenkin edelleen suunnan kääntyvän, ja Floridassa lähes kokonainen kaupunki kampanjoi ehdokkaan puolesta.

Kun kello lyö viisi iltapäivällä, Nick Scotto painaa kaasua. Scotto on pukeutunut Trumpia kannattavaan lippalakkiin ja t-paitaan ja huristelee golfkärryllään ympäri keskustan aukiota.  The Villages -nimisessä kaupungissa Keski-Floridassa on käynnissä päivittäinen kampanja republikaanien ehdokkaan puolesta.

– Yritän levittää Trumpin sanomaa. Kuulun kaupungin Trumpin tukijoukkoihin, käyn kampanjatapahtumissa ja lahjoitan rahaa. Teen mitä tahansa, jotta saan sanan kiertämään.

Scotto ei kampanjoi yksin. Mukana on päivästä riippuen muutama tai useampi kannattaja. Kaikilla on omat golfkärryt, jotka on koristeltu Trumpia tukevilla kampanjamainoksissa. Kun katsoo kaupungin katukuvaa laajemmin, golfkärryjen käyttö liikenteessä on yhtä yleistä kuin Trumpin tukeminen.

– Lähes kaikki täällä tukevat Trumpia. Viime kahdeksan vuoden aikana Barack Obaman hallinto, jossa Hillary Clinton oli ulkoministerinä, on vienyt maatamme väärään suuntaan, Scotto painottaa.

Golfkärryillä Trumpin puolesta

The Villages on reilun 100 000 asukkaan eläkeläiskaupunki. Kaupungissa asuu pääasiassa senioreita, jotka viettävät päivänsä golfaten, seurustellen ja keilaten.

The Villages on yksi nopeimmin kasvavista kaupungeista Yhdysvalloissa. Onnellisten ihmisten vuoksi kaupunkia on kutsuttu aikuisten Disneylandiksi.

Palmujen ja golfkenttien keskellä asukkaiden ainoa päänvaiva tuntuu olevan Hillary Clinton.

– Hillary jätti neljä ihmistä kuolemaan Libyan Bengasin iskussa. En pääse siitä yli, veteraani Rick Gynda sanoo.

– Hillaryn tapa ajatella on kauhea. Hän haluaa tänne lisää pakolaisia, ja se on tämän maan loppu, Michael Farrell puolestaan pohtii.

– Clinton ja hänen sähköpostikieroilunsa ovat häpeäksi koko maalle, Denise Neal sanoo.

Golfkärryt lepäävät autojen seassa parkkipaikoilla lounasaikaan. Vain yhdessä on demokraattien ehdokasta tukeva kyltti. Ravintoloiden ”Happy hour” kestää koko päivän, ja ihmiset ovat muutenkin iloisella tuulella.

Aina välillä asukkaat järjestävät massakampanjoita, jolloin kaduille kerääntyy useita kymmeniä Trumpia tukevia golfkärryjä. Eläkeläisten merkittävästä aktiivisuudesta ovat uutisoineet muun muassa CBS- ja Fox-uutiskanavat.

Vaikkei The Villages edusta koko Floridaa, tuoreimmassa The Washington Post -lehden kyselyssä Trump ja Clinton ovat osavaltion kannatuksessa lähes tasalukemissa.

Tosin Clintonin etumatka on  kansallisesti niin merkittävä, että Trump tarvitsee joko uuden strategian tai Clintonin huomattavan epäonnistumisen. Kaupungin kaduilla on kuitenkin jälleen aistittavissa, kuinka (Clintonin johdosta huolimatta) Trumpin ympärillä oleva innostus on erilaista.

– Trump puhuu eri tavalla, hän on tavallinen jätkä. Emme tarvitse enää poliitikkoja. Tarvitsemme muutoksen, Farrell sanoo.

Asiantuntijat huolissaan epäluottamuksesta tutkimustietoa kohtaan

Trump on syyttänyt kannatusmittausten tappiostaan median epärehellisyyttä ja korruptiota, mikä huolettaa eri alojen asiantuntijoita.

Trumpin kannattajat eivät usko mielipidemittauksiin, sillä Trump on onnistunut lisäämään epäluottamusta paitsi hallintoa ja vaalijärjestelmää myös tutkimustietoa kohtaan. Demokraattisen järjestelmän lisääntyvän kyseenalaistamisen pelätään lietsovan kansalaisten vihaa entisestään.

– Minä vain kuuntelen Trumpia. En tiedä, miten hän tarkalleen suunnitelmansa toteuttaisi, mutta hän on luotettavampi kuin Clinton. En kestä, jos Clinton voittaa, Farrell sanoo.

– Haluan hyödyntää Trumpin egoa Yhdysvaltojen uudelleenrakentamiseen, hänellä on hieno ego. Kuten lehdistä voi lukea, hän uskoo itseensä. Jos hän uskoo Amerikkaan, minä uskon häneen, Scotto sanoo.

Trumpin kannattajien mielestä on selvää, että Clintonista paljastuu vielä jotain ylitsepääsemätöntä, minkä jälkeen Trumpin kannatus lähtee jälleen nousuun. Kun kysyn, mitä tapahtuu, jos Clinton voittaa, vastaus on tyly.

– Muutan pois Yhdysvalloista, yksi veteraaneista huutaa ja ajaa golfkärryllä tiehensä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja