Mainos

Aika uhkaa loppua kesken – brexit-sopimuksen valmistuminen vaakalaudalla: "On jo melko selvää, että on liian myöhäistä"

2:14
Pääministeri Rinne kommentoi brexitin tilannetta syyskuussa: Näyttää selvältä, ettei brexit tapahdu sopimuksen kanssa – "Britannian tilanne on aikamoinen sekasotku"

Britannian ja EU:n kuvataan edenneen oikeaan suuntaan neuvotteluissa brexit-sopimuksesta, mutta aika on loppumassa kesken.

Neuvottelut Britannian ja EU:n välillä ovat jatkuneet tänään Brysselissä, vain päivää ennen ratkaisevana pidettyä huippukokousta.

EU-diplomaattilähteen mukaan EU-johtajat eivät todennäköisesti ehdi antaa lopullista vihreää valoa erosopimukselle torstaina alkavassa huippukokouksessa. EU-maat tarvitsevat aikaa neuvotteluratkaisun oikeudelliseen arviointiin.

Diplomaattilähde uskoo, että EU-johtajat voisivat korkeintaan yleisesti todeta, että sopimus näyttää hyvältä ja toivoa sen viemistä eteenpäin. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, ehtiikö paperi valmistua johtajien pöydälle, koska neuvottelut ovat kesken.

– On jo melko selvää, että on liian myöhäistä antaa muodollinen hyväksyntä Eurooppa-neuvostossa, lähde arvioi.

Britannia on jättämässä EU:n lokakuun viimeinen päivä, mutta eron ehdoista väännetään yhä kättä. Jäljellä on kysymys siitä, miten Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajan pysyminen avoimena turvataan.

EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnierin on tarkoitus kertoa tilanteesta jäsenmaiden suurlähettiläille alkuillasta.

Britannian lain mukaan pääministeri Boris Johnson joutuu pyytämään erolle lisäaikaa, jos hänellä ei ole huippukokouksesta kotiinviemisinään erosopimusta. Johnson on toistuvasti kieltäytynyt hakemasta lisäaikaa.

Britannian brexit-ministeri Steve Barclay vahvisti AFP:n mukaan keskiviikkona, että hallitus noudattaisi tarvittaessa lakia ja hakisi erolle lisäaikaa.

– On tärkeää, että lähdemme 31. päivänä lokakuuta, Barclay kuitenkin lisäsi.


Varadkar: Tie sopimukseen on olemassa

Irlannin pääministerin Leo Varadkarin mukaan tie mahdolliseen brexit-sopimukseen on olemassa, mutta useita asioita on edelleen ratkaisematta EU:n ja Britannian välisissä neuvotteluissa. Varadkar sanoi AFP:n mukaan olevansa vakuuttunut siitä, että kaikki osapuolet pyrkivät tosissaan saamaan aikaiseksi sopimuksen kuun loppuun mennessä.

Mahdollisesti syntyvä erosopimus vaatii vielä hyväksynnän Britannian parlamentilta, joka on hylännyt erosopimuksen jo kolme kertaa. Ratkaisevaa on, tukeeko konservatiivien apupuolue Pohjois-Irlannin unionistipuolue (DUP) sopimusta.

Unionistit ovat aiemmin jyränneet ratkaisut, jotka perustuvat tullirajaan Irlannin merellä. Sen suuntaista ratkaisua on neuvotteluissa medialähteiden mukaan kaavailtu myös nyt.

Rinne: "Minulla on ensimmäisen kerran tunne, että Britannia todella yrittää tässä"

Pääministeri Antti Rinne (sd.) arvioi eilen, että Britannia yrittää tosissaan löytää ratkaisua.

– Nyt minulla on ensimmäisen kerran tämän prosessin aikana tunne, että Britannia todella yrittää tässä, Rinne sanoi toimittajille.

Rinne kertoi kysyneensä Britannian pääministeriltä Boris Johnsonilta lauantaina, onko tämä tosissaan hakemassa sopua. Rinteen mukaan Johnson oli vakuuttanut, että näin on ja Britannia on Rinteen mukaan sen myös osoittanut.

Rinne ei eilen suoraan vastannut siihen, onko sopu mahdollista saada tällä viikolla. EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier sen sijaan on arvioinut, että erosopimuksesta on yhä mahdollista päästä sopuun tällä viikolla.

– Vaikka sopimusta on vaikeampaa ja vaikeampaa saavuttaa, se on silti mahdollinen tällä viikolla, Barnier sanoi eilen. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja