Sipilän arvio brexitistä: Brittiparlamentti hylkää erosopimuksen – EU-johtajilta kaksi vaihtoehtoa

Brexit jälleen brittiparlamentin käsittelyyn 2:04
Video: Tällainen on Brexit-soppa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan on todennäköistä, että Britannian parlamentti hylkää ensi viikolla erosopimuksen. Vaikutelma syntyi hänen mukaansa pitkässä keskustelussa, jonka EU-johtajat kävivät torstai-iltana pääministeri Theresa Mayn kanssa.

Brexit-sopimuksesta äänestetään ensi viikolla Lontoossa kolmannen kerran. Jos sopimus hylätään, Britannialta odotetaan tietoa jatkoaskelista 12. huhtikuuta mennessä.

– Pitkässä keskustelussa Mayn kanssa kyllä tuli se vaikutelma, että 95 prosenttisella todennäköisyydellä vastaus ensi viikolla on ei.

Kaksi vaihtoehtoa

EU-johtajat ovat sopineet, että Britannia saa kaksi vaihtoehtoa EU-eron lykkäämiseksi.

Jos Britannian parlamentti hyväksyy pääministeri Mayn neuvotteleman erosopimuksen ensi viikolla, Britannia saisi lisäaikaa toukokuun 22. päivään saakka sopimustekstin ratifioimiseksi.

Ellei parlamentti hyväksy erosopimusta, lisäaikaa myönnetään huhtikuun 12. päivään asti. Britannian pitäisi tähän mennessä ilmaista, miten eroneuvotteluissa edetään.

Lisäajalla pyritään välttämään sopimukseton äkkiero, joka uhkaa toteutua viikon kuluttua.

–  Tässä on käytännössä kaksi vaihtoehtoa. Erosopimus hyväksytään ensi viikolla, mikä on erittäin epätodennäköistä. Tai Britannia lähtee 12.4. EU:sta ilman sopimusta, Sipilä sanoi.

Vaikea päätös

Brysselissä nähtiin ensimmäisiä merkkejä siitä, että Euroopan unionin 27 jäsenmaan brexit-rintama on rakoilemassa. Brexitin viivyttämisestä jouduttiin neuvottelemaan huippukokouksessa paljon odotettua pidempään.

Päätökset brexitistä on aiemmin nuijittu huippukokouksissa kasaan muutamassa minuutissa. Istuntojen aikaa on kellotettu, koska sitä on pidetty merkkinä yhtenäisyydestä.

May tuli kokoukseen mukanaan pyyntö brexitin siirtämisestä kesäkuun loppuun.

–  Olen henkilökohtaisesti pahoillani siitä, että lisäaikaa piti pyytää, mutta se antaa parlamentille aikaa lopulliseen päätökseen brexitistä, May sanoi pysähdyttyään kameroiden eteen punaisella matolla.

Näin pitkä lisäaika kaatui siihen, ettei Britannialla ole aikeita järjestää EU-vaaleja.

Euroopan parlamenttivaalit pidetään 23.–26. toukokuuta, eikä niiden pitämiseen saa jäädä oikeudellisia sudenkuoppia. Jos Britannia ei järjestä vaaleja, mutta se pysyisikin EU:ssa, se vaarantaa koko Euroopan parlamentin aseman.

Sipilä kertoi informoineensa illan aikana eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtajaa.



 

Lue myös:

    Uusimmat