Mainos

"Aika reipas ajotyyli" – bussikuskien toiminnasta tulee paljon palautetta

Bussikuski posottaa päin punaisia, ei tunne reittiä tai ohjaa linja-autoa kännykkäänsä puhuen. HSL:n Liikennepalvelu-osaston johtaja Reijo Mäkinen myöntää, että ongelmat eivät ole täysin tuntemattomia pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä.

Mäkisen mukaan HSL saa bussikuskien toiminnasta palautetta "aika paljon". Esimerkiksi kännykänkäyttöä ja liikennesääntöjen rikkomista koskevat palautteet välitetään suoraan liikennöitsijälle.

Kännykkään puhumisen ja punaisia päin ajamisen Mäkinen tuomitsee suoralta kädeltä.

– Kännykkä korvalla ei tietenkään saa ajaa. Handsfreetä käyttäen työasioita voi tulla, yksityispuhelut olemme työsopimuksessa kieltäneet. Jos siellä juoruillaan puhelimeen, niin ohjeita ei ole noudatettu.

Arkipäivänä yli 20 000 vuoroa

Mäkinen myöntää myös sen, että matkustajilta tulee silloin tällöin valituksia täysin toisenlaisesta ajokulttuurista saapuvien kuljettajien toiminnasta.

– Sellaista palautetta tulee, että tietyltä alueelta päin tulevilla kuljettajilla on aika reipas ajotyyli suhteessa siihen mitä meidän kulttuuri on. Liikennöitsijöiden toimesta pyrimme sitten opastamaan heitä oikeille jäljille.

Mäkisen mukaan suurena apuna tässä ovat ajotavanseurantajärjestelmät.

– Tämän avulla me pystymme analysoimaan hyvin tarkkaan kuljettajan ajotapaa ihan datan perusteella.

Mäkinen ei osaa sanoa, onko erilaisten ajokulttuurien yhteentörmäys näkynyt myös linja-autoille sattuneiden onnettomuuksien määrän kasvuna.

– Emme ole keränneet tähän saakka onnettomuustilastoja. Olemme kehittämässä erilaisia mittareita joukkoliikenteen turvallisuuteen liittyen, ja voi olla, että otamme tämän mukaan siihen.

Pääsääntöisesti pääkaupungin joukkoliikenne sujuu Mäkisen mukaan hyvin.

– Arkipäivänä ajetaan noin 20 500 vuoroa ja meillä on liikkeellä noin 1250 autoa. Kyllä siihen nähden hyvin vähän esiintyy mitään ongelmia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.