Ahvenanmaan samppanjahylyssä lepää jopa 70 kuohuviinipulloa

Ahvenanmaan edustalta löytyneessä hylyssä lepää luultua enemmän samppanjapulloja. Tutkimussukellusten perusteella on selvinnyt, että pulloja on noin seitsemänkymmentä, vieläpä monia eri merkkejä ja laatuja.

Myös tiedot itse laivasta ovat tarkentuneet. Asiantuntijoiden mukaan kyseessä on ilmeisesti pohjoismainen kaljaasi, joka on ajanut karille ja uponnut joskus vuosien 1800-1830 välillä.

Hylystä nostettiin pari viikkoa sitten pullo samppanjaa, joka saattaa olla maailman vanhinta lajissaan. Sen jälkeen hylkyyn on tehty runsaasti lisää sukelluksia laivan alkuperän ja lastin selvittämiseksi. Pintaan on nostettu myös muuta esineistöä.

- Olemme nostaneet ylös oliiviöljyllä täytetyn kannun, kaksi oktanttia ja kolme posliinilautasta. Kannu on sinetöity, kertoo meriarkeologi Marcus Lindholm Ahvenanmaan museovirastosta.

Amforaa muistuttava öljykannu on säilötty meriveteen siksi aikaa, kun tutkijat pohtivat parasta keinoa sen sisällön säilyttämiseksi. Meressä vielä oleviin samppanjapulloihin ei ole koskettu, sillä ne ovat ruumassa kannen alla, ja hylky on erittäin hauraassa kunnossa. Pullojen suuren määrän vuoksi niiden tilaajana arvellaan olleen jokin aatelissuku tai kauppahuone.

Nimi vielä arvoitus

Sukellukset hylyssä on nyt lopetettu. Aluksen nimeä ei kuitenkaan ole vielä saatu selville, koska sen perätuhto ei ole tallella. Kaljaasiksi se on tunnistettu takilansa perusteella.

- Kun alus upposi, työnsi sen sisälle jäänyt ilma perän irti, kertoo Lindholm.

Onnettomuudesta oli kuitenkin se onni, että avoimen perän kautta sukeltajat ovat päässet tarkastelemaan kapteenin asuintiloja. Hylyssä ei ole havaittu miehistön jäännöksiä, mutta sen sijaan siellä on erittäin paljon käyttöesineistöä, merimiesten henkilökohtaisia tavaroita ja hyvin säilyneitä navigointivälineitä.

Sukeltajat ovat käyttäneet hylyn tutkimisessa sotilaskäyttöön suunniteltuja pukuja, joista ei nouse ilmakuplia, jotka voisivat vahingoittaa haurasta puuta.

- On ollut todella jännittävä kokemus sukeltaa sinne. Usein tällaiset hylyt ovat repeytyneet kappaleiksi, mutta tämä on aivan ehjä, iloitsee ruotsalainen sukeltaja ja hylkyekspertti Anders Näsman.

Lindholmin on määrä ensi viikolla laatia sukellusten tuloksista tutkimusraportti. Alueella ovat vuoden loppuun asti voimassa Ahvenanmaan maakuntahallituksen määräämät sukellusrajoitukset hylyn suojelemiseksi tutkimusten ajan.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat