Ahvenanmaalainen ei saanut pelata Manner-Suomessa Veikkauksen uhkapelejä – Lautakunta: Kyseessä syrjintä

Rahapeliyhtiö Veikkaus syrji Ahvenanmaalla asuvaa suomalaista evätessään häneltä rahapelien pelaamisen Manner-Suomessa, katsoo yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta.

Lautakunnan äänestyspäätöksen mukaan Veikkaus esti henkilöä pelaamasta rahapelejä yhtiön fyysisissä toimipisteissä. Taustalla oli Veikkauksen tekemä laintulkinta. Päätöksessä ei ollut kyse online-pelaamisesta.

Yhtiö tulkitsi arpajaislakia niin, että sen on palveluidensa pakollisen tunnistautumisen yhteydessä pitänyt varmistaa asiakkaan asuvan Manner-Suomessa. Veikkaus on käyttänyt pakollista tunnistautumista, jotta se voi tunnistautumisen avulla muun muassa tarvittaessa rajoittaa henkilön pelaamista. Yhtiöllä on rahapelien tarjoamiseen yksinoikeus Suomessa.

Lautakunta: Syrji asuinpaikan perusteella

Lautakunta katsoi yhtiön tunnistautumiskäytännön olevan asuinpaikkaan perustuvaa välitöntä syrjintää, koska käytäntö asetti ahvenanmaalaisen epäsuotuisampaan asemaan kuin Manner-Suomessa asuvan.

– Vaatimus, jonka mukaan hakijalla on oltava vakinainen asuinpaikka Manner-Suomessa käyttäessä vastaajan palveluja Manner-Suomessa, ei ollut asianmukainen eikä välttämätön arpajaisiin osallistumisesta aiheutuvien haittavaikutusten ehkäisemistä ja vähentämistä koskevan tavoitteen saavuttamiseksi, lautakunta katsoi.

Syntynyttä syrjintäolettamaa ei Veikkaus pystynyt lautakunnan mukaan kumoamaan, minkä vuoksi se suositti yhtiötä maksamaan ahvenanmaalaiselle 1 500 euron hyvityksen. Päätös syntyi äänestysratkaisulla 4–2.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on valtioneuvoston säätämä oikeusturvaelin, jonka päätöksiin voi hakea muutosta hallinto-oikeudelta.

Veikkauksen viestinnästä kerrotaan, että yhtiö aikoo valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen. Yhtiö ei kommentoinut asiaa tarkemmin.

Lue myös:

    Uusimmat