Mainos

Ahtisaari: pysyvä kansainvälinen rikostuomioistuin saatava

Suomi kannattaa pysyvän kansainvälisen rikostuomioistuimen perustamista. Presidentti Martti Ahtisaaren mukaan Jugoslavian ja Ruandan tapauksia varten perustetut tilapäisistuimet ovat kiitettäviä, mutta eivät riittäviä toimia ihmisyyttä vastaan rikkoneiden rankaisemiseksi.

Kansainvälisen oikeuden keinoja tarvitaan laajalti, myös auttamaan pakolaisia ja pakkosiirrettyjä ihmisiä. Ahtisaari puhui Helsingissä International Law Associationin konferenssin avajaisissa. Järjestön 67. konferenssi keskittyy tänä vuonna siihen, miten kansainvälisen oikeuden normit toteutuvat valtioiden ja kansainvälisten yhteisöjen välisissä suhteissa. Yhtenä keskustelun kohteena on terrorismin torjuminen.

Ahtisaari kehotti kokousta miettimään myös keinoja, joilla uusille itsenäisille maille voitaisiin antaa neuvoja oikeusvaltion periaatteista. Hän sanoi myös YK:n tarvitsevan juristien apua. "Taisteluväsymyksestä kärsivä" maailmanjärjestö kaipaa neuvoja sen saavuttamien tulosten arvioimiseksi oikeudellisesta näkökulmasta. Samalla voitaisiin tehdä ehdotuksia, miten syntyneitä ongelmia voitaisiin ratkaista.

Kokoukseen osallistuu yli 300 kansainvälisen oikeuden asiantuntijaa. ILA on perustettu Brysselissä vuonna 1873. Sen päämaja on nykyisin Lontoossa. ILA valmistelee mm. sopimusluonnoksia ja malliohjesääntöjä, joilla pyritään ratkaisemaan joko jo syntyneitä tai odotettavissa olevia kansainvälisiä oikeusongelmia. Järjestö toimii asiantuntijana, eikä sillä ole mitään "lainsäädäntöelintä".
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.