Ahtisaari nimitti Nikulan

Vihreän liiton kansanedustaja hovioikeudenneuvos Paavo Nikula siirtyy perustuslakien ja muun lainsäädännön noudattamisen ylimmäksi valvojaksi. Tasavallan presidentti nimitti perjantaina hänet uudeksi valtioneuvoston oikeuskansleriksi.

Nikula siirtyy uuteen tehtäväänsä huhtikuun alusta, jolloin nykyinen oikeuskansleri Jorma S. Aalto siirtyy eläkkeelle.

Nikula oli jo aiemmin päättänyt, ettei hän asetu enää ehdolle kolmannelle kansanedustajakaudelle. Hän oli tammikuussa käynyt katsastamassa tilannetta Helsingin hovioikeudessa, jossa hänellä on hovioikeudenneuvoksen virka.
-Kaikella on aikansa, hän luonnehtii ratkaisuaan. Ei hän silti ole kyllästynyt politikointiin.

Kukaan ei häntä pyytänyt oikeuskansleriksi. Tosin hän oli kysellyt esittelevältä ministeriltä eli oikeuskansleri Kari Häkämieheltä (kok.), kannattaako virkaan ylipäänsä edes ilmoittautua. Vasta valintaprosessin aikana hänelle selvisi julkisuudessa olleiden tietojen perusteella, että tasavallan presidentti on hänen nimityksensä kannalla.

Nikula jättää nyt politiikan eli eduskuntatyön, Espoon kaupunginvaltuuston ja puoluetyön sekä itse asiassa kaikki muutkin luottamustehtävät.
-Nyt on erokirjeiden kirjoittamisen aika.
Itse asiassa Nikulasta tuli entinen kansanedustaja heti, kun presidentti oli päättänyt nimityksestä.

Nikula myöntää, että siirtyminen poliitikosta laillisuuden valvojaksi voi aiheuttaa ongelmia. Vastedes hänen mukaansa täytyy olla hyvin tarkkana, että pystyy vetämään rajan näiden tehtävien välillä; oikeuskansleri ei voi esiintyä alueella, jossa tehdään poliittisia ratkaisuja.

Hän myöntää, että poliittisesta taustasta saattaa tulla myös esteellisyystilanteita, ja ne täytyy havaita. Näiden tilanteiden varalle oikeuskanslerinvirastossa on onneksi apulaisoikeuskansleri ja vielä varamies.
-Tämmöiset epäluulot on omalla toiminnalla pystyttävä häivyttämään.

Syyttäjälaitosuudistus selkeytti tilannetta

Nikula oli valtiosääntöuudistusta pohtineen komitean puheenjohtajana. Uudistus on siten hänellä "selkäytimessä". Uudistus ei sinänsä laajenna oikeuskanslerin työkenttää. Nikulan mukaan eteen kuitenkin tulee varmasti käytännön tilanteita, joissa asioita pitää pohtia. Hänen mielestään uudistus teettää töitä, mutta varmasti ne pystytään hoitamaan.

Nikulan kaksi edeltäjää ovat olleet tyypeiltään varsin erilaisia. Kai Korte oli näkyvä ja kuuluva. Aalto taas on toiminut enemmänkin taustalla kulisseissa.

Nikula myöntää, että oikeuskanslerin henkilö saattaa vaikuttaa oikeuskanslerin työhön. Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että Kortteelle sattui eteen asioita, jotka olivat tärkeitä ja jotka nykyisin olisivat valtakunnansyyttäjän asioita.

Ylimmän syyttäjän tehtäväthän siirtyivät taannoin pois oikeuskanslerilta. Tätä uudistusta Nikula pitää erittäin hyvänä. Hänen mielestään tilannetta on selkeyttänyt, että syyttäjälaitoksella on oma johtonsa.

Sitä Nikula ei pysty sanomaan, millainen kansleri hänestä tulee. Joka tapauksessa hän pyrkii keskittymään siihen, että hän voi antaa neuvot ja ohjeet - sikäli kun niitä tarvitaan - ennakolta. Julkisuudessa hän esiintyy ehkä vain kantelujen kautta.

Kansalaisten turva

Oikeuskansleri on tunnetusti elin, jolle valitetaan virkamiesten lainmukaisuudesta. Nikula ei osaa arvioida, voidaanko Suomessa huonosti. Jos katsoo eduskunnan oikeusasiamiehelle ja oikeuskanslerille tulleiden kantelujen määrää, voidaan hänen mukaansa päätellä, että Suomessa on vuosittain tuhansia ihmisiä, jotka katsovat tulleensa kohdelluksi huonosti.

Kuitenkin julkisessa hallinnossa ja lainkäytössä on tapahtunut merkittävää edistystä niiden kolmenkymmenen vuoden aikana, jolloin hän on näitä asioita seurannut.

Nikula on 55-vuotias oikeustieteen lisensiaatti ja varatuomari. 1979-luvun lopussa hän ehti olla oikeusministerinä liberaalisen kansanpuoleen edustajana.

Nikulan seuraajaksi eduskuntaan tulee Uudenmaan vaalipiiristä järvenpääläinen opettaja Rauha-Maria Mertjärvi. Hän on kokenut kunnallispoliitikko.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat