Mainos

Aho ja Halonen presidentinvaalin toiselle kierrokselle

Presidentinvaalin ensimmäinen kierros oli selkeästi kahden kauppa. SDP:n ehdokas Tarja Halonen ja keskustan ehdokas Esko Aho erottautuivat muista kilpakumppaneista selvin numeroin. Halonen keräsi 40,0 prosenttia äänistä. Ahon ääniosuudeksi tuli 34,4 prosenttia.

Ero ennakkoäänten ja varsinaisena vaalipäivänä annettujen äänten määrässä oli lopulta yllättävän suuri. Aho oli kärjessä ennakkoäänissä, mutta Halonen vei varsinaisen vaalipäivän äänet. Keskusta menestyy yleensä ennakkoäänestyksessä. Toisaalta Halosen kampanjan loppua pidettiin onnistuneena. Kokoomuksen Riitta Uosukainen jäi 12,8 prosentin ääniosuuteen. RKP:n Elisabeth Rehn keräsi 7,9 prosenttia. Vihreiden Heidi Hautala sai 3,3, perussuomalaisten Ilkka Hakalehto 1,0 ja remonttiryhmän Risto Kuisma 0,6 prosenttia äänistä.

Halonen keräsi ääniä etenkin suurissa kaupungeissa. Aho sai ääniä tasaisesti etenkin asutuskeskusten ulkopuolelta. Sekä Halonen että Aho luottavat siihen, että heidän vaaliteemansa purevat äänestäjiin myös toisella kierroksella. Toiselta kierrokselta rannalle jääneet olivat pettyneitä. Syyllisiä etsittiin mielipidemittauksista ja mediasta, vaikkei tulos sinänsä yllättänytkään. Toinen kierros pidetään kolmen viikon kuluttua 6. helmikuuta.

Kilvasta on odotettavissa tasainen ja erittäin jännittävä. Kukaan nyt hävinneistä ehdokkaista ei selvästi "testamentannut" ääniään. Molempien ehdokkaiden on myös pidettävä takanaan ensimmäisellä kierroksella saadut kannattajat. Hyvin todennäköistä on, että etelän äänestäjät ratkaisevat vaalin. Äänestääkö porvari sosiaalidemokraattista naista vai keskustalaista miestä?

Äänestysvilkkaus jäi 76,9 prosenttiin. Jäljellä on siten noin 800 000 ääntä, joita ei ensimmäisellä kierroksella annettu. Osa näistä nukkuneista varmasti äänestää toiselle kierroksella. Osa ensimmäisellä kierroksella äänestäneistä voi puolestaan jättää toisen kierroksen väliin.

Voittajien vaalivalvojaisissa riemuittiin tuloksesta. Keskustan vaalivalvojaisissa oli voiton huumaa, kun Aho saapui paikalle. Vielä riehakkaampaa tunnelma oli SDP:n valvojaisissa, kun Halonen ehti lopulta tervehtimään kannattajiaan. Tarja, Tarja -huudoista ei ollut tulla loppua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.