Mainos

Ahnaat lokit piinaavat Oulussa – ravintoloitsija pelkää, että siivekkäät uhkaavat koko terassitoimintaa: "Jossain vaiheessa ympäristöviranomainen kieltää ulkona syömisen"

0:52

Oulun kävelykatu Rotuaarin terasseja piinaavat monen muun rannikkokaupungin tapaan ahnaat lokit.

Oululainen ravintoloitsija Jukka Räisänen kertoo, että hän haluaisi virittää terassien ylle siimat, jotka pitäisivät lokit paremmin poissa vieraista pöydistä. Nykyisellään siivekkäät saattavat lentää suoraan lautaselle nappaamaan ruuat parempiin suihin.

Hän julkaisikin Facebook-sivuillaan videon linnuista ahdistelemassa terassilla istuvia ruokailijoita.

Lintuja ei ole vain muutama, vaan Räisäsen mukaan lokkeja nähdään jopa 40 linnun parvissa. Samalla jotkut ovat ruokkineet lintuja, mikä on Räisäsen mukaan osaltaan tehnyt niistä rohkeita ja röyhkeitä. Ruokaa haetaan jopa suoraan lautasilta.

Lokkien hygieniariski huolettaa

Ulostavat, tauteja levittävät ja epäsiistit linnut uhkaavat jo koko terassitoimintaa, Räisänen uskoo.

– Jossain vaiheessa ympäristöviranomainen kieltää ulkona syömisen, ja se olisi kuolinisku ravintola-alalle, hän sanoo.

Hän korostaa, että kesäterasseilla istuminen ja ruokailu on monelle tärkeä syy tulla kaupunkiin. Lokkien aiheuttama haitta voi tätä kautta vaikuttaa ravintoloiden kävijämääriin ja Oulun kiinnostavuuteen matkailukohteena.

Räisänen tietää, ettei kaupunki halua tahallaan haitata yrittäjiä. Hän kuitenkin toivoo, että päätös ratkaisusta saataisiin nopeasti. Hän uskoo, että jos jokin asia halutaan kiireellisenä hoitaa, se voidaan nopeasti myös tehdä.

– Luulisi, että matkailu ja viihtyvyys olisivat kaupungille aika prioriteetti, hän pohtii.

Hän toteaa, etteivät ongelmat pääty siimoihin. Viisaana lintuna lokki oppinee hakemaan ruokaa niiden alta, joka tuo myös painetta yrittäjille korjata tyhjät lautaset nopeasti pöydistä asiakkaiden lähdettyä.

Hän korostaakin ratkaisujen etsinnässä yhteistyön voimaa.

Kadulle ”keppi- ja tolppaviidakko”?

Tarkastusarkkitehti Esa Kauppi Oulun kaupungilta kertoo, että lokkikeskustelu on aktivoitunut kaupungissa jo toista kertaa tänä suvena. Oulun kaupunki kävikin tänään keskustelua paikallisten yrittäjien edustajan kanssa ratkaisukeinoista ongelmaan.

Kauppi itse kertoo todistaneensa vasta tänään enimmäistä kertaa lokin hyökkäyksiä Rotuaarilla.

– Syöksyili ja yritti hyökätä ruokailijoiden pizzan kimppuun, hän kertoo.

Hän kuitenkin toteaa, että jos yrittäjät ilmoittavat lokkien olevan heille ongelma, se myös on sitä. Ongelma on kuitenkin se, että Rotuaarilla on monenlaisia terasseja, ja siimojen vetäminen tarkoittaisi myös monenlaisia uusia rakenteita kadulle.

– Tolppia ja rakennelmia alkaa pahimmassa tapauksessa olla koko Rotuaarin matkalla molemmin puolin. Siitä tulisi sellainen keppi- ja tolppaviidakko, Kauppi kuvailee.

Kaupunki toivoo yrittäjien pestaavan suunnittelijan

Hän toivookin, että alueen yrittäjät ottaisivat asiassa pallon itselleen, ja esimerkiksi kolehdilla palkkaisivat ympäristörakentamista ymmärtävän suunnittelijan etsimään ratkaisun, joka kääntäisi rakennelmien luoman kaupunkikuvallisen ongelman eduksi.

– Odotamme nyt näiltä ravintola- ja Rotuaarin yrittäjiltä sellaista yhteistä suunnitelmaa, miten tämä kokonaisuus ratkaistaisiin, Kauppi kertoo.

Hän korostaa ymmärtävänsä hyvin alueen yrittäjien lokkihuolta.

– Ei se ole asiakkaillekaan kiva, että lokit tulevat häiritsemään ruokailutapahtumaa. Jotenkin se täytyy ratkaista, mutta miten? Nyt se pallo on siellä yrittäjillä. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja