Ahdistavatko raha-asiat? Tällä kaavalla pienituloinenkin saa taloutensa plussan puolelle!

Pienistä kuukausittaisista menoista kasvaa nopeasti suuri kuluerä, joka hotkaisee ison osan hyvästäkin palkasta. Jos luottokorttiveloista, lainoista ja yllättävistä menoista on kasvanut ahdistava taakka, on aika laittaa tulot ja menot tasapainoon – ja toivottaa varakassa vihdoinkin tervetulleeksi talouspäiväkirjaan.

Tuntuuko sinusta, että palkkasi menee heti kun se tuleekin? Pienistä puroista kasvaa yllättävän nopeasti suuri kuluerä, joten nyt on aika selvittää, mihin rahasi menevät ja miten sinun kannattaisi talouttasi hoitaa.

Kolme asiaa ovat ylitse muiden: lopeta velan ottaminen, aloita varakassan säästäminen ja asennoidu siihen, että nyt hetken aikaa joudut elämään tiukemmin. Tilanne helpottaa kyllä, kun vain jaksat sinnitellä hetken aikaa. Nämä ovat parhaat avut siihen, että saat taloutesi kuntoon.

Tee talouden vuosisuunnitelma:

  • Kirjaa ylös kaikki lyhytaikaiset lainasi, kuten luottokorttivelat ja kulutusluotot ja järjestä ne pienimmästä suurimpaan. Asuntolaina kannattaa jättää tämän ulkopuolelle, sillä sen lyhennykset kuuluvat pakollisiin asumiskuluihin. Laske velat sen jälkeen yhteen.
  • Siirry sen jälkeen tulopuolelle: Minkä verran saat kuukaudessa palkkaa ja muita tuloja? Jos menosi ylittävät tulot, on aika suunnitella hetkellistä lisätuloa. Vinkkejä siihen voit löytää täältä.
  • Aloita lainojen lyhentäminen pienimmästä velasta ja pyri maksamaan sitä pois niin nopeasti kuin suinkin ja maksa muita velkoja vain minimisumman verran. Kun olet saanut ensimmäisen velkasi maksettua, siirrä aikaisemmin siihen kulunut summa seuraavan velan maksuun.
  • Jos kalliita kulutusvelkoja on paljon, pohdi voisitko neuvotella pankin kanssa yhden pienikorkoisemman lainan, jolla maksat kaiken muun pois?
  • On ehdottoman tärkeää, että säästät myös varakassaa: Aluksi summa voi olla vaikka muutamia kymppejä kuukaudessa. Jos sinulla on varakassa, yllättävät menot eivät pakota sinua ottamaan lisälainaa.
  • Tee jokaiselle kuukaudelle kuukausikohtainen suunnitelma ja kirjaa ylös myös se, miten hyvin suunnitelmasi piti. Jos suunnittelet taloutesi tämän hetkisten tietojesi mukaan vuoden päähän, sinulla on selkeä päämäärä, jota kohti mennä.
  • Muista olla realistinen! Esimerkiksi lomakuukausi ja joulukuu on yleensä aikaa, jolloin rahaa on mukava käyttää hieman enemmän. Varaudu siihen, ettei taloutesi ole kuukaudesta toiseen samanlainen.

Esimerkki pienituloisen suunnitelmasta:

  • Korkeakorkoisia lainoja, kuten kulutusluottoja, yhteensä 3 500 euroa
  • Tulot: 1200 euroa
  • Asumiseen ja muihin kuluihin: 700 euroa kuussa

Neuvotellaan pankin kanssa yksi laina, jolla maksetaan kaikki pikavipit ja kulutusluotot pois. Lyhennetään lainaa sen jälkeen 200 euroa kuussa. Lisäksi siirretään säästöön 100 euroa kuussa.

Pienituloisen kannattaisi pohtia myös ideoita tulojen kasvattamiseen: Voisitko esimerkiksi myydä omaisuuttasi tai hankkia hetkeksi lisätyön?

Tulot verojen jälkeen:

1 200 euroa

Velkaa yhteensä:

3 500 euroa

Velkojen lyhennys:

-200 euroa kuussa

Asuminen ym. menot kuussa:

-700 euroa kuussa

Säästöön:

- 100 euroa kuussa

Rahaa muuhun käyttöön jää:

200 euroa kuussa

Tilanne vuoden päästä:

Tulot verojen jälkeen:

1 200 euroa

Velkaa yhteensä:

1 100 euroa

Velkojen lyhennys:

- 200 euroa (Osan säästöistä voi myös käyttää velan poismaksuun, jolloin kuukaudeksi jää enemmän käyttövaraa. Koko velka maksettu pois noin 5 kuukauden kuluttua)

Säästöön:

-100

Varakassaan säästetty:

1 200 euroa

Asuminen ym. menot kuussa:

- 700 euroa

Rahaa muuhun käyttöön:

200 euroa kuussa

Tilanne kahden vuoden päästä:

Tulot verojen jälkeen:

1 200 euroa

Velkaa:

0 euroa

Velkojen lyhennys

0 euroa

Säästöön:

- 100 euroa

Varakassaan säästetty:

2 400 euroa

Asuminen ym. menot kuussa:

- 700 euroa

Rahaa muuhun käyttöön:

400 euroa

Lähteet: Totuus taloudestasi (Terhi Majasalmi), Säästöpankki

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat