"Agrikolan Mikke duunas suomen kielen" – Näin uutinen taipuu kainuuksi, lapiksi, ouluksi, poriksi ja stadiksi

1:55

Tänään vietetään Mikael Agricolan eli suomen kielen päivää. Juhlan kunniaksi MTV Uutiset halusi testata, miltä uutiset kuulostaisivat, jos Agricolan kehittämää kirjakieltä ei olisi, vaan kukin kuuluttaisi asiansa ihan omalla murteellaan.

Oheisella videolla MTV Uutisten työntekijät lukevat Agricolan päivän viettoa koskevan uutisen omalla synnyinmurteellaan. Mukana ovat niin Kainuun, Lapin, Oulun kuin Porinkin murteet.

Leikkiin saatiin mukaan myös tunnettu Helsingin murteen, stadin slangin, taitaja Sami Garam, joka lähetti toimitukseen oman, kännykkäkameralla kuvatun, versionsa. 

0:47

Murteita on näissä videoissa vain viisi. Mikä on omasi? Miten uutisteksti taipuu sille? Kokeile ja lähetä meille video joko uutissovelluksen kautta tai osoitteeseen uutiset@mtv.fi. Alkuperäinen, kirjakielinen teksti alla. 

Moi! (tervehdys omalla tyylillä ja murteeseen sopivalla tavalla).

Mikael Agricolan päivää eli suomen kielen päivää vietetään Suomessa aina 9. päivä huhtikuuta. Kyseessä on vakiintunut liputuspäivä. Päivää vietetään Mikael Agricolan kuolinpäivänä, vaikka yleensä henkilön kunniaksi liputetaan tämän syntymäpäivänä. Syynä tähän on se, että Agricolan tarkka syntymäaika ei ole tiedossa. Agricola loi suomen kirjakielen muun muassa kirjoittamalla ABC-kirjan  ja suomentamalla Uuden testamentin.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja