Afganistanista paennut presidentti Ghani kiistää vieneensä huiman summan dollareita – neuvottelee paluusta maahan

Talebanin johto saapui Afganistaniin 1:42
Talebanin johto on saapunut Afganistaniin. Katso uutisjuttu.

Afganistanista paennut presidentti Ashraf Ghani on ilmoittanut tukevansa äärijärjestö Talebanin ja entisen hallinnon edustajien keskusteluja.

Aiemmin keskiviikkona kerrottiin Talebanin käyvän keskusteluja entisen presidentin Hamid Karzain sekä tunnetun poliitikon Abdullah Abdullahin kanssa. Taleban on aiemmin ilmoittanut "armahtavansa kaikki aiemman hallinnon virkamiehet".

Arabiemiraateissa oleva Ashraf Ghani sanoi lisäksi ne

uvottelevansa paluustaan takaisin Afganistaniin.

Kiistää vieneensä huiman tukun dollareita

Ghani kertoi Facebook-sivuillaan lähettämässään lausunnossa BBC:n mukaan, että hänen henkivartijansa "pakottivat" hänet pakenemaan Afganistanista Talebanin aloitettua Kabulin valtauksen.

Ghani kertoi olleensa vaarassa joutua vangiksi ja kuolla. Lisäksi presidentti sanoi Talebanin joukkojen etsineen häntä presidentin palatsista.

Ghani lisäksi kiisti väitteet, joiden mukaan hän olisi vienyt maasta paetessaan mukanaan 169 miljoonaa dollaria.

–  Minun ei sallittu ottaa edes sandaaleitani ja laittaa niitä jalkaan, Ghani sanoi.

Iranin presidentti keskusteli Kiinan ja Venäjän kanssa 

Iranin presidentti Ebrahim Raisi kertoi keskiviikkona puhuneensa Afganistanin tilanteesta Kiinan ja Venäjän johtajien kanssa. Raisin mukaan Iran on valmis rakentamaan rauhaa Afganistaniin yhdessä kahden suurvallan kanssa.

– Iran on valmis tekemään yhteistyötä Kiinan kanssa turvallisuuden, vakauden ja rauhan saamiseksi Afganistaniin, Raisin kerrotaan sanoneen Kiinan presidentille Xi Jinpingille Raisin verkkosivujen mukaan.

Raisi vakuutti kertoneensa myös Venäjän presidentille Vladimir Putinille olevansa valmis rakentamaan rauhaa ja vakautta Afganistaniin.

BBC kertoi keskiviikkona, että Iran oli sulkenut Afganistanin vastaisen rajansa. Maan sisäministeriön raja-asioista vastaava johtaja kertoi, ettei maahan päästetä Afganistanista pakenevia koronavirusrajoitusten vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat