"Absurdi" rajoitus turhauttaa koronan runnomaa kulttuurialaa, joka vaatii päättäjiltä suunnitelmaa kriisistä pois pääsemiseksi – "Tukien ulkopuolelle jäänyt joukko on suuri"

Taiteilijoiden yhteistyöjärjestö Forum Artis on nostanut esille taidealan ammattilaisten ahdinkoa korona-aikana ja lähestynyt nyt kirjeellä kuutta avainministeriä. Voit lukea koko kirjeen jutun lopusta.

Järjestön jäseninä on 18 Suomen merkittävintä taiteilija-järjestöä, jotka edustavat muun muassa arkkitehtejä, kirjailijoita, näyttelijöitä, muusikkoja ja kuvataiteilijoita.

– Pyysimme heiltä tietoa exit-suunnitelmasta, koska nyt ei ole mitään näkymiä siihen, miten tästä tilanteesta päästään eteenpäin, sanoo järjestön pääsihteeri Hanna Kosonen MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Toinen suuri huoli on se, että monet freelance-taiteilijat ja heidän avustajansa ovat tällä hetkellä syvässä taloudellisessa ahdingossa, koska he ovat pudonneet tukien ulkopuolelle.

"Tukien ulkopuolelle jäänyt joukko on suuri"

Taiteilijat ovat kyllä saaneet tukia korona-aikana, mutta ne eivät Kososen mukaan ole tavoittaneet kaikkia.

– Tuet eivät ole välttämättä korvanneet tappioita. Joukko, joka on jäänyt niiden ulkopuolelle on hyvin suuri.

Työttömyysturva ja toimeentulotuki eivät ole kaikkien ulottuvilla. Taiteilijoista tuhannet ovat freelancereita tai heidän kaltaisessaan asemassa olevia. Kososen mukaan määrä voi olla jopa lähempänä kahtakymmentä tuhatta.

– Jos on esimerkiksi toiminimellä oleva pienyrittäjä, niin tietojeni mukaan tukea ei saa, ellei lakkauta yritystoimintaa ja odota karenssiajan yli. Se on hyvin epäoikeudenmukaista, koska viime vuodet on juuri ajettu ihmisiä kovasti yrittäjiksi. On kauhea asia, että ihmisiltä estetään elinkeinon harjoittaminen ja työnteko ja sitten ei auteta taloudellisesti.

– Exit-suunnitelma olisi hyvä olla. Vaikka nyt pistettiin nopeasti kiinni asioita, niin ehkä pitäisi pohtia, miten niitä joskus avataan.

Tartuntariski ei ole samanlainen kaikissa tilaisuuksissa

Järjestö toteaa päättäjille suunnatussa kirjeessään, että rajoitusten ei pidä olla näyttäviä ja näennäisiä vaan perustua tosiasiallisiin vaikutuksiin.

– Kun kaikki laitettiin kategorisesti kiinni, siinä ei pohdittu lainkaan sitä, että on olemassa hyvin erilaisia tilaisuuksia. Joissakin tartuntariski on huomattavasti suurempi kuin toisissa, Kosonen sanoo.

– Esimerkiksi meillä kulttuurialalla oli hyvin paljon tapahtumia, jotka ottivat kesällä ja syksyllä erilaisia turvatoimia hyvin kiltisti käyttöön. Esimerkiksi Musiikkitalossa vain joka neljäs paikka oli käytössä, Kosonen täsmentää.

Rajoitukset koskevat myös kirjastoja, joissa ei enää pidetä satutunteja, eikä kirjailijavierailuja. Myös taidemuseoita on suljettu.

– Tämä koskettaa hirveän suurta joukkoa. Ehkä absurdeinta oli tämä kokoontumisrajoitus, joka pudotettiin kymmenestä kuuteen. Siitä tuli sellainen olo, että näinkö se lähtee eteenpäin.

Taide koskettaa monen jokapäiväistä elämää

Kosonen muistuttaa, ettei taide ole yhdentekevää työtä, vaan se koskettaa monia ihmisryhmiä jollakin tavalla.

– Minusta on epäkorrektia, että ihmiselle sanotaan, että vaihda ammattia ja tee jotain "oikeata työtä." Olemme kuitenkin kaikki taiteen kanssa tekemisissä.

– Korona-aikana olemme esimerkiksi kuunnelleet musiikkia ja katsoneet elokuvia, että selviäisimme tästä. Asumme arkkitehtien suunnittelemissa taloissa ja meillä on muotoilijoiden suunnittelemat huonekalut.

Kosonen toivoisi päättäjien pohtivan, millaisin tavoin yhteiskuntaa voisi turvallisesti avata.

– Se on myös ihan taloudellinen kysymys. Jossakin vaiheessa tätä on pystyttävä avaamaan. Ei valtion säkki ole pohjaton – korvauksilla laastaroidaan tätä tilannetta. Asiantuntijat varmasti tietävät, millaisella rokotuskattavuudella voimme edetä. Tämäntyyppistä pohdintaa kaipaisin.

Arvoisat

Pääministeri Sanna Marin

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru

Elinkeinoministeri Mika Lintilä

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen

Yli 25 000 ammattitaiteilijan ja 18 taiteilijajärjestön yhteistyöjärjestö Forum Artis haluaa esittää kysymyksiä ja huomioita liittyen covid19-pandemian hoitoon:

1. Mikä taho valmistelee Suomen koronaepidemian hoitoon välttämättä tarvittavaa Exitstrategiaa? Mikä on valmistelun aikataulu ja keitä valmistelevaan työryhmään kuuluu?

Asiantuntijoiden mukaan saatamme joutua elämään covid19-viruksen kanssa pitkään, ja uusien pandemioiden uhka on todellinen. On siis välttämätöntä luoda huolelliseen ja yksityiskohtaiseen harkintaan perustuvia, erilaiset olosuhteet ja pandemian vaiheet huomioonottavia toimintamalleja. Yhteiskunta täytyy pystyä pitämään mahdollisimman toimintakykyisenä myös rajoituksia vaativissa tilanteissa. Nyt kiireessä tehdyt kiellot ja määräykset ovat osittain tehottomia ja asettavat kansalaiset ja elinkeinonharjoittajat eriarvoiseen asemaan keskenään.

2. Koska ja minkälaisia tulonmenetyksiä korvaavia lisäavustuksia on tulossa taloudelliseen ahdinkoon ajetuille kulttuurialan freelancereille ja yksinyrittäjille sekä heidän työstään riippuvaiselle henkilökunnalle?

On välttämätöntä tukea organisaatioita, jotta taiteen rakenteet eivät sorru. Samalla täytyy korvata tulonmenetykset myös kaikille freelancereille sekä pien- ja yksinyrittäjille, joilta ammatin/elinkeinon harjoittaminen on tällä hetkellä estetty. On syytä huomata, että organisaatioille ja tapahtumille myönnettävät tuet eivät käytännössä auta freelancereita lainkaan, vaan ne jäävät yhteisöjen käyttöön. Korvausten täytyy olla riittäviä ja niiden jakautumisen täytyy olla oikeudenmukaista. Alan järjestöjen asiantuntemus on otettava huomioon tukien jakoprosesseissa. Avustusten kanavoiminen ainoastaan Business Finlandin ja Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) kautta on sysännyt lukuisat taiteilijat korvausten ulkopuolelle avustuksiin liittyvän lainsäädännön takia.

3. Opetus- ja kulttuuriministeriön kokoama Turvalliset tapahtumat -työryhmä on tietojemme mukaan kirjannut paljon toimenpiteitä, joiden avulla syksyllä pystyttiin toimimaan ilman tartuntojen leviämistä. Onko nämä toimenpiteet liitetty Exit-suunnitelmaan, kuten voisi olettaa?

Koronatoimien täytyy perustua ainoastaan tosiasiallisiin vaikutuksiin. Ei ole hyödyllistä eikä oikeudenmukaista, että rajoitetaan sitä, mikä on helppoa ja näyttävää tai varmistaa äänestäjien tyytyväisyyden. Tällä hetkellä joidenkin toimenpiteiden olematon hyöty ja niiden epäoikeudenmukaisuus on rapauttanut uskoa viranomaisten kyvykkyyteen. Turhautuminen on purkautumassa sääntöjen ja suositusten uhmaamisena.

Forum Artis muistuttaa, että epäjohdonmukaiset sulut vaikuttavat taiteen ammattilaisten lisäksi suureen osaan suomalaisia. Taiteen ja kulttuurin itseisarvo kansallisen identiteetin pohjana sekä vaikutus henkiseen hyvinvointiin tunnustetaan, mutta hallitus ei ota sitä toimissaan huomioon. Kulttuurille on annettava mahdollisuus tuoda lohtua ja rohkaisua vaikeaan tilanteeseen ja siten osaltaan pienentää tulevaisuudessa odottavaa mielenterveysongelmien hoitamisesta muodostuvaa laskua. Taide- ja kulttuuriyhteisöjen täytyy saada toimia, jos ne sitoutuvat noudattamaan turvatoimia.

Forum Artis toivoo, että tiedotus kulttuurialaa koskevista suunnitelmista ja toimenpiteistä olisi nykyistä laajempaa ja se annettaisiin hyvissä ajoin. Kulttuuriala ei voi toimia viikkojen sykleissä, kun projektien aikataulut mitataan monissa kuukausissa ja ohjelmisto pitää lyödä lukkoon usein vähintään vuotta ennen esityksiä, jotta myynti olisi taattu.

Forum Artis kiittää sivistysvaliokuntaa siitä, että se on kuullut kulttuurialojen mielipidettä tartuntalain muutosten valmistelun yhteydessä ja huomauttaa, että sivistysvaliokunnan lausunnot täytyy ottaa huomioon täysipainoisesti. Tällä hetkellä ne on perusteettomasti sivuutettu. Lopuksi Forum Artis haluaa ilmaista vahvan toiveensa tulla mukaan asiantuntijajäseneksi Exitsuunnitelman valmisteluun.

Helsingissä 17.2.2021

Forum Artis ry:n puolesta

Virpi Hämeen-Anttila, puheenjohtaja

Hanna Kosonen, pääsihteeri

Lue myös:

    Uusimmat