Aarnio ja toista tonnia pilveä

Etukäteen arvuuteltiin sitä kuinka paljon tutkinnanjohto kertoo torstain tiedotustilaisuudessa Helsingin huumepoliisin virastapidätetyn päällikön Jari Aarnion rikosepäilyistä. Pommi vai suutari?

Ääripäissä olivat vaihtoehdot, jossa poliisirikostutkijat kertovat esitutkinnan vain siirtyneen syyttäjälle ja sitten vaikenevat perinteiseen krp-tyyliin ”emme kommentoi”-vastausten taakse. Toisella laidalla oli avoin kertomus siitä, mistä on kyse ja millaista näyttöä Aarnion rikoksista on saatu selville.

Torstainen tiedotustilaisuus sijoittui puoliväliin. Tutkinnanjohto kertoi johtopäätöksistä, muttei avannut lainkaan sitä millaista näyttöä Aarnion rikoksista on. ”En kommentoi” -vastaus vaihtui ”sen aika on myöhemmin” -mantraan.

Aarnioon kohdistuvat rikosepäilyt ovat äärimmäisen vakavia. Henkirikoksista ei sentään ole kyse, mutta kuudesta megaluokan huumerikoksesta uhkaa seurata 13 vuoden vankeusrangaistus.

Poliisirikosten tutkintaa johtanut syyttäjä Jukka Haavisto siis kertoi, että tutkijoiden käsityksen mukaan Aarnio on ollut mukana järjestämässä Suomeen useiden satojen hasiskilojen salakuljetusta. Tarkkaa määrää Haavisto ei kertonut, mutta MTV:n uutisten tietojen mukaan kyse on yli tuhannesta kilosta.

Niin sanottuja tynnyrijutun salakuljetusepäilyjä on viisi, joista jokaisessa on kyse 140 hasiskilosta. Tästä tulee 700 kiloa. Torstaina julkitulleessa uudessa epäilyssä on kyse hieman yli 500 kilosta. Yhteensä se tekee siis 1200 kiloa. Toista tonnia pilveä.

Näitä tarkkoja kilomääriä Haavisto ei halunnut tiedotustilaisuudessa jostain syystä kertoa. Tutkinnanjohto ei myöskään paljastanut sitä, mitä näyttöä näistä rikoksista on. Haavisto totesi useaan otteeseen, että nämä asiat selviävät myöhemmin.

Rikosepäilyt kiistäneen Jari Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi valotti asiaa, kun hänelle määrätty ilmaisukielto päättyi tiedotustilaisuuden aikaan. Hän sanoi, että juttu on visainen eikä näyttö ole lainkaan selkeä. Kukaan ei ole kertonut kuulusteluissa Aarnion sotkeutuneen huumeisiin ja yhteyttä United Brotherhood-jengin johtohahmoon on pidetty tekstiviestein, joiden sisältöä ei tiedetä.

Jos poliisilla on lupa puhelinkuunteluun, niin se pystyy myös lukemaan tekstiviestit reaaliajassa. Sen sijaan jälkikäteen tekstiviestien sisältö ei enää selviä. Listauksessa on vain koska viesti on lähetetty ja kenelle sekä tietysti paikat.

Haavisto piti tätä Aarnion ja UB-pomon tekstiviestittelyä moitittavana, koska siinä "ollaan useammin kuin harvoin yhteydessä".

Pelkällä yhteydenpidolla ei tuomita ketään törkeistä huumausainerikoksista, vaan muutakin tarvitaan. Tavallisesti huumejutussa on näyttönä epäillyiltä takavarikoituja aineita, sormenjäljillä tahrittua rahaa, puhelinkuuntelutallenteita tai poliisin seurannan aikana ottamia valokuvia ja melko usein joku epäilty vielä kertoo tapahtumista itse.

Leppiniemen mukaan uuden viidensadan kilon hasisjutun epäilyt perustuvat Aarniolta kotietsinnässä löytyneeseen lappuun, jossa on numeroita vailla esimerkiksi tekstiä siitä että kyse olisi huumeista. Tästä lapusta on tehty puolustuksen mukaan johtopäätös siitä, että kyse on hasiksesta.

Leppiniemen kertoman perusteella nämäkin huumerikosepäilyt vaikuttaisivat olevan ohuella pohjalla.

Entä sitten rahat? Se tiedetään, että Aarniolla on ollut käytössään rahaa enemmän kuin palkkatyöpoliisilla normaalisti on - ja nimenomaan käteistä rahaa.

Tutkinnanjohdon tiedotteen mukaan ”Aarnion alkuperältään selvittämättömän omaisuuden kokonaismäärä on tällä hetkellä useita satoja tuhansia euroja. Osaa rahoista epäillään käytetyn talonrakennukseen Porvoossa. Toukokuussa 2014 löydettiin ko. talon läheisyydestä maastokätköstä huomattava summa käteistä rahaa”.

Tästä tietysti kysyttiin lisää tiedotustilaisuudessa ja sen jälkeisissä haastatteluissa. Tutkinnanjohtaja Haavisto ei tiedotetta enempää paljastanut. ”Se selviää myöhemmin”, Haavisto totesi. Hänen mukaansa Aarnio ei ole selvittänyt omaisuuden alkuperää ja kyse on rikoksilla saadusta omaisuudesta.

Aarnion puolustus taas ilmoitti, että raha-asiaa ei ole haluttukaan selvittää esitutkinnassa, vaan selitys varallisuudesta tulee viimeistään käräjäsalissa. Motiivi tähän on ollut se, että Aarnion taholta ei ole luotettu poliisirikostutkintaan.

Klassisesti ammattirikolliset menettelevät juuri näin: odottavat mitä tutkinta saa selville ja sitten sovittavat kertomuksensa siihen.

Selittämätön raha tietysti tukee vahvasti huumerikosepäilyjä, vaikka huumejuttujen näyttö Leppiniemen kertoman perusteella näyttää olevan kaltevalla pinnalla. Mutta tästä rahastakaan ei torstaina tutkijoilta yksityiskohtia herunut.

Tämä raha-asia lienee joka tapauksessa keskeisin syy sille, että Aarnio on pysynyt kuukausikaupalla vangittuna sotkemisvaaran takia. Toki kyse on törkeistä huumausainerikoksista, joista epäillyt usein pysyvät poliisivankilassa.

Mutta jos kysytte onko Aarnio rosvo vai poliisi, niin siihen ei eilisen perusteella pysty vielä vastamaan.

Oletettavaa on, että jutussa kuitenkin päädytään syytteisiin ja näitä asioita puidaan oikeudessa alkusyksystä. Silloin tietysti viimeistään selviää mitä kaikkea näyttöä jutussa on.

Esitutkinnassa on kertynyt 19000 sivua aineistoa, josta 4000 on kuulusteluja. Materiaalissa on mm. kymmeniä tuhansia tekstiviestejä. Esitutkinta-aineisto on toistaiseksi salainen.

Lue myös:

    Uusimmat