Mainos
Ulkomaat

Päivän tärkeimmät uutiset videomuodossa

Katso täältä!

Ääri-islamismi houkuttelee yhä enemmän naisia ja nuoria

Naisia on mukana yhä enemmän islamististen ääriliikkeiden toiminnassa. Internet on rekrytoinnissa keskeisessä roolissa, sillä netissä naiset voivat toimia anonyymisti, sanoo radikalisaatiota tutkiva Peter Neumann Lontoon King's Collegesta. 

– Vielä 10-15 vuotta sitten tämä oli erittäin harvinaista. Nyt naisia menee (Syyriaan) useista eri maista, Ulkopoliittisen instituutin ISIS-tilaisuudessa Helsingissä puhunut Neumann toteaa. 

Naisten roolista jihadismissa kirjoittaa myös Financial Times -lehti. FT:n mukaan naiset ovat ISIS:n "pehmeää valtaa".

Jihadistinen girl-power

Syyriassa on jo satoja naisia länsimaista. Naiset toimivat sekä moraalisena tukena joukoille että ideologisena välineenä. ISIS voi heidän kauttaan osoittaa että "länsimaalaiset naiset, kaikkine vapauksineen, ovat valinneet tämän (ISIS:n)", FT kirjoittaa.

Netissä jihadistinaiset voivat houkutella mukaan muita nuoria naisia ja myös alaikäisiä. Lontoolaisen ISR-tutkimuslaitoksen johtajan Sasha Havlicekin mukaan kyseessä on eräänlainen "jihadistinen girl-power-alakulttuuri".

Neumann kollegoineen on profiloinut 550 jihadistia eri tavoin. Motiivit lähteä taistelemaan vaihtelevat seikkailunhalusta ja toiminnan loistokkuutta korostavasta "5 tähden jihadismista" uskonnon puolustamiseen, ja yhä enemmän myös taistelusta länttä vastaan.

Profilointi yhä vaikeampaa

– Jihadistien profilointi on aina vain vaikeampaa, koska heitä tulee niin monesta maasta. On yhä enemmän naisia ja nuoria, kuten esimerkiksi yksi itävaltalainen 15-vuotias tyttö, Neumann kertoo.

Syyriassa sotii suurin määrä ulkomaalaisia taistelijoita sitten Afganistanin sodan 1980-luvulla. Heitä on nyt noin 15 000. Suurin osa jihadisteista tulee Lähi-idän maista.

Brutaaleimpien tekojen kuten itsemurhaiskujen ja netissä pyörivien videoteloitusten takana on hyvin usein länsimaasta tullut jihadisti. Lähi-idän muslimien parissa tällaisia tekoja pidetään yleisesti islamin vastaisina, Neumann sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja