Mainos

Äänestyspäätös Ranskassa "ennätyksellisen vaikea" – Fillonia kannattaneet ymmällään, suuri osa aikoo äänestää tyhjää

Ranskan presidentinvaalien toinen kierros käydään sunnuntaina. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan vaalien ensimmäisen kierroksen voittajaa, Emmanuel Macronia kannattaa tässä vaiheessa 60 prosenttia äänestäjistä, kun taas kansallisen rintaman Marine Le Penin takana on 40 prosenttia äänestäjistä.

2:11

Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros osoitti Ranskan jakautuneen pitkälti kahtia – siinä missä länsipuolella maata Macronin kannatus oli voimakasta, äänestettiin itäpuolella laajalti Le Peniä.

Etelä-Ranskan Nizzassa suurimman kannatuksen vaalien ensimmäisellä kierroksella sen sijaan keräsi tasavaltalaisen Francois Fillon, Monet oikeistoa tavanomaisesti äänestäneet nizzalaiset pohdiskelevatkin nyt, kumman äänestyslipukkeen kuoreen sunnuntaina sujauttaisi.

Taidettaan nizzalaisella torilla myyvä Gérard kertoo päätöksen olevan tällä kertaa ennätyksellisen vaikea.

– Olemme ongelmissa. Emme tiedä enää ketä äänestää. Tämä on hyvin vaikeaa. Perinteisesti Nizzassa äänestetään oikeistoa, vasemmisto ei täällä pärjää, hän kertoo pensseli kädessään.

Thérèseksi esittäytynyt torikauppias uskookin, että tasavaltalaisehdokkaan puuttuessa nizzalaiset kääntyvät Macronin sijasta Le Penin puoleen.

– Nizzalaiset eivät halua enää vasemmistoa valtaan. Minä luulen, että he äänestävät muutoksen puolesta, hän sanoo, muttei suostu kertomaan omaa kantaansa.

Nizzan viimekesäinen terrori-isku on jättänyt paikallisiin syvän haavan, muttei ole välttämättä määrittävä tekijä äänestyskantaa muodostettaessa.

– Terrorismi vaikuttaa tietysti, mutta niin myös eläkkeet, ostovoima ja työttömyys, Thérèse listaa ajatuksiaan.

Fillonin äänistä isoin osa Macronille

Monille ranskalaisäänestäjille valinta kahden nykyisen ehdokkaan välillä tuntuukin olevan mahdotonta. Tyhjää äänestäviä on niin Fillonin, kuin ensimmäisellä kierroksella neljänneksi tulleen, vasemmiston Jean-Luc Mélenchoninkin leirissä.

Lisäksi Ipsoksen tuore kysely osoittaa, että toisella kierroksella jopa 25 prosenttia meinaa jättää tyystin äänestämättä.

Osa Fillonin kannattajista kuitenkin tekee kuten heidän ehdokkaansa, eli äänestää Emmanuel Macronia.

– Teen niin, koska vastustan Le Peniä. Mutta en myöskään pidä Macronista, torille aamuostoksille tullut Didier kertoo.

Ipsoksen kyselyn mukaan noin puolet kaikista Fillonin kannattajista antaisi sunnuntaina äänensä Macronille ja noin neljännes Le Penille.

Jutussa käytetty myös seuraavia lähteitä: France 2, Le Monde.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.