Äänestysaktiivisuus Ranskan presidentinvaaleissa laimeanpuoleista – tämä selittää Macronin laskenutta kannatusta

Ranskalaiset äänestävät parhaillaan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella 2:07
Katso Kira Poutasen koko raportti Ranskasta tästä.

Ranskan presidentinvaalien äänestysvilkkaus on ollut toistaiseksi laimeaa ja istuvan presidentin Emmanuel Macronin ennakkosuosikin asema horjuu. Ranskasta raportoiva toimittaja Kira Poutanen selittää tätä sillä, että Macron on keskittynyt Ukrainan sodan vuoksi diplomatiaan vaaliväittelyiden ja sisäpolitiikan sijasta.

Ranskan presidentinvaalien äänestysvilkkaus on vaikuttanut toistaiseksi laimealta: kello viideltä vain noin 65 prosenttia äänioikeutetuista oli lähtenyt äänestämään, kertoo Reuters.

Vuonna 2017 vastaava luku oli 69,4 prosenttia.

Istuva presidentti Emmanuel Macron on ollut vaaleissa ennakkosuosikki, mutta hänen asemansa on horjunut viime viikkoina.

– Macron on Ukrainan sodan vuoksi keskittynyt lähinnä kansainväliseen diplomatiaan eikä ole halunnut lähteä esimerkiksi vaaliväittelyihin muiden ehdokkaiden kanssa, selittää Ranskasta raportoiva toimittaja Kira Poutanen.

– Häntä on presidenttikautensa aikana syytetty tietystä ylimielisyydestä muun muassa keltaliivimielenosoitusten aikaan, ja nyt tätä haluttomuutta osallistua väittelyihin syytetään samasta.

Le Pen on pehmentänyt julkisuuskuvaansa ja keskittynyt sisäpolitiikkaan

Laitaoikeiston ehdokas Marine Le Pen on sen sijaan lisännyt kannatustaan ja viimeisissä mielipidemittauksissa Le Penin kannatus on vain muutaman prosenttiyksikön päässä Macronista.

Tätä Poutanen selittää sillä, että Le Pen on osannut pehmentää julkisuuskuvaansa.

– Lisäksi hän on kampanjassaan keskittynyt ranskalaisia eniten kiinnostaviin kysymyksiin, kuten ostovoimaan.

Lue myös:

    Uusimmat