Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Aamupalaksi tuoreita sämpylöitä

Basilikalla maustettu porkkanatäyte antaa makua sämpyläpuusteille.
Basilikalla maustettu porkkanatäyte antaa makua sämpyläpuusteille.
Julkaistu 12.01.2011 10:57(Päivitetty 09.02.2011 14:15)

Itse leivotun leivän tuoksua on mahdoton vastustaa. Hyvä näin, koska uunituoreet sämpylät maistuvat ehdottomasti parhaalta! Kokeile Arjan helppoja ja terveellisiä sämpyläreseptejä.

Porkkanasämpyläpuustit

25-30 kpl

50 g hiivaa
½ l piimää (tai tuoremehua)
1-2 tl mineraalisuolaa
2-3 rkl juoksevaa hunajaa
1 dl Myllyn Paras Kuidukas Kolmen Viljan Leseseosta
noin 11 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoja
50 g pehmeää voita tai margariinia

Täyte:
1 rasia basilikalla maustettua tuorejuustoa
noin 3 porkkanaa raasteena
tuoretta basilikasilppua

Voiteluun:
H unajavettä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, hunaja ja leseet. Alusta sämpyläjauhoilla hyväksi taikinaksi, lisää alustuksen välillä pehmeä rasva taikinaan. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

Kaaviloi taikina jauhotetulla pöydällä isoksi suorakaiteenmuotoiseksi levyksi (30 x 60 cm). Levitä levylle tuorejuustoa tasaisesti. Ripottele päälle porkkanaraastetta ja basilikasilppua. Kääri taikina rullalle ja leikkaa kolmioviipaleiksi kuten korvapuusteja tehtäessä. Painele puusteihin korvat.

Anna kohota hyvin uunipellillä leivinpaperin päällä. Voitele hunajavedellä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 12–15 min kauniin ruskeiksi.

Vinkki: Voit myös tehdä noin 3 cm:n levyisiä viipaleita rullasta ja laittaa ne kumolleen muffinivuokiin.

Terveelliset Kaurasämpyläsolmut

Terveelliset sämpyläsolmut maustetaan yrteillä.

noin 25 kpl

8 dl vettä tai piimää
50 g hiivaa
7 dl kauraleseitä
noin ½ dl kuivattua sieni- tai kasvirouhetta tai yrttejä
2 rkl tummaa- tai fariinisokeria
2 tl Mineraalisuolaa
(1-2 rkl kuminaa)
50 g Öljyä
12 dl Hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää lese, haluamasi maustavat aineet, öljy sekä vähitellen jauhot. Alusta hyvin taikinaksi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Leivo kohonnut taikina pötköksi, paloittele se 25:een osaan. Leivo paloista 15-20 cm:n pituisia nauhoja ja solmi ne löysästi yksinkertaisiksi solmuiksi uunipellille kohoamaan. Voit laittaa nauhat myös sydämen muotoon, jolloin saat sydänsämpylöitä.

Anna kohota kaksinkertaisiksi. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla 12-15 min.

Rahkasämpylät

lempeät rahkasämpylät sulavat suussa.

Noin 20 kpl

4 dl appelsiini- tai porkkanamehua tai vettä
250 g maitorahkaa
50 g hiivaa
5 dl kaurahiutaleita
½ rkl suolaa
½ dl siirappia
noin 7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
50 g sulaa voita tai margariinia

Kuumenna neste melko kuumaksi. Sekoita siihen jääkaappikylmä rahka, jolloin seoksesta tulee kädenlämpöistä. Liuota siihen hiiva. Lisää kaurahiutaleet. Jätä seos peitettynä lämpimään paikkaan n. 20 minuutiksi (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen). Kun seos kuplii, lisää loput aineet ja alusta pehmeäksi taikinaksi. Leivo taikina heti sämpylöiksi ja kohota vasta sämpylöinä peitettynä lämpimässä paikassa. Paista 225 asteessa 10-12 min.

Kuminasämpyläruudut

Kumina antaa sämpylätaikinalle potkua.

24-30 kpl

50 g hiivaa
½ l vettä
1-2 tl suolaa
¾ dl siirappia
10 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoseosta
1 rkl kuminaa
50 g pehmeää voita tai margariinia

Päälle: kuminaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, siirappi, kuminat ja alusta sämpyläjauhoilla löysäksi taikinaksi, lisää alustuksen välillä pehmeä rasva taikinaan. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

Sekoita kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Kaada taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille ja levitä se siihen tasaiseksi levyksi. Anna kohota hyvin peitettynä esim. leivinpaperilla.

Jaa kohonnut taikinalevy jauhotetulla veitsellä tai taikinapyörällä 7 x 7 neliöiksi. Voitele vedellä tai kananmunalla ja ripottele pinnalle kuminaa. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Lisää aiheesta:

Tekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"Näin sumuvaloja pitää oikeasti käyttää – "Valitettavan usein näkee..."Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!Tiesitkö? Linnan juhlien alkuperäinen booliohje vuoti julkisuuteen 1970-luvullaKaksi todellista kuitupommia: Löytyykö näitä marjoja pakastimestasi?Tutkimus: Tulivuorenpurkaus saattoi käynnistää yhden maailmanhistorian pahimmista tappotaudeista
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 14:32
    Joulu

    Tekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"

  • 11:59
    Liikenneturvallisuus

    Näin sumuvaloja pitää oikeasti käyttää – "Valitettavan usein näkee..."

  • 11:30
    Linnan juhlat

    Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!

  • 08:37
    Juomat

    Tiesitkö? Linnan juhlien alkuperäinen booliohje vuoti julkisuuteen 1970-luvulla

  • 06:45
    Marjat

    Kaksi todellista kuitupommia: Löytyykö näitä marjoja pakastimestasi?