"Aamu, joka ei koskaan unohdu" – kun Estonian tragedia valkeni nykyiselle ay-pomo Antti Palolalle, mahdottomana pidetty kauhuskenaario olikin totta

Merenkävijöitä kouluttanut Antti Palola avasi verhot ja tiesi, että jotain oli pielessä:"Estonia muutti kaiken" 6:32
Antti Palola kertoi MTV Uutiset Livelle muistojaan Estoniasta.

Työmarkkinajärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola työskenteli vuonna 1994 Turussa merenkulkualan kouluttajana. Estonian onnettomuus jätti Palolaan lähtemättömän muistijäljen.

Nykyinen STTK-pomo veti 25 vuotta sitten työkseen esimerkiksi meriturvallisuuteen liittyviä koulutuksia.

Estonian onnettomuus 28. syyskuuta 1994 muutti Palolan mukaan alaa – aiemmin epärealistisena pidetystä painajaisesta tuli totta.

– Olimme aiemmin ajatelleet aika dramaattista harjoitusta, jossa matkustaja-alus uppoaa Itämerellä. Siihen aikaan ajateltiin, että ei tämä ole mahdollista. Pidimme sitä vähän liian rankkana koulutuksena, Palola muistelee.

Peräti 852 ihmisen kuolema sai oppilaitoksen kuitenkin koventamaan harjoituksiaan.

– Sekä koulutusta että meriturvallisuuslainsäädäntöä muutettiin. Ikävä kyllä usein pitää tapahtua traaginen onnettomuus, että esimerkiksi kansainvälistä säännöstöä saadaan muutettua, Palola miettii.

Massiivinen onnettomuus tuntui uskomattomalta

Palola itse heräsi Estonian onnettomuusyötä seuranneeseen aamuun normaalisti. Sälekaihtimien avaaminen antoi kuitenkin vinkin siitä, ettei päivä olisi aivan normaali.

– Olin valmistautumassa aamukahvin ja aamupalan tekemiseen ja ensimmäisenä näin ikkunasta Ruotsin puolustusvoimien helikopterin. Välittömästi välähti päässä, että jotain on tapahtunut.

Naapurivaltion helikopterin pörräämisestä Turun yliopistollisen keskussairaalan lähettyvillä oli heti pääteltävissä, että merellä oli tapahtunut jotain ikävää.

Palola laittoi television ja radion päälle, ja koko tragedia alkoi selvitä.

– Täytyy sanoa rehellisesti, että se tuntui ihan uskomattomalta, Palola pohtii.

– Kyllä se oli sellainen aamu, joka ei koskaan unohdu.

Hätäpoistumisreitti on syytä tarkistaa etukäteen

Estonian kuolonuhreista lukuisat menehtyivät hytteihinsä. Uppoavan laivan sisätilat muuttuivat surmanloukuiksi, joista ei ollut enää poispääsyä.

Palola muistuttaa, että minkä hyvänsä laivan joutuessa onnettomuuteen sisätilat voivat usein olla pimeinä tai kallellaan. Tällöin on luonnollista, että myös pelastautuvat ihmiset hermostuvat ja menevät paniikkiin.

Estonian onnettomuuden jälkeen Palola onkin miettinyt entistä huolellisemmin myös omaa meriturvallisuuttaan: aina laivalla ollessaan Palola tarkistaa hätäpoistumistien hytistään.

– Annan sen neuvon ihan kaikille. Tämä ei ole mitään lietsomista, mutta on hyvä selvittää poistumisreitti, Palola sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat