Mainos

Aaltoa esittävä merimuseo avataan Kotkassa

Suomen merimuseo avataan monien mutkien ja sotkujen jälkeen ensi perjantaina. Merikeskus Vellamo, joka sisältää kohutun Merimuseon on suurin museohanke sitten Kansallimuseon. Myös sen erikoiseen aaltoa muistuttavaan arkkitehtuuriin on satsattu.

Museon päänäyttely Pohjantähti, Etelän risti on elämyksellinen matka Suomen merenkulun historiaan ja nykypäivään. Keskeisenä osana näyttelyssä on myös toiminnallisuus. Kävijä voi kokeilla vaikkapa purjeen nostoa, harjoitella solmuja, haistella merellä kuljetettujen tuotteiden tuoksuja, katsoa elokuvia tai tunnelmoida skanssissa. Kesäisin museokävijä voi lisäksi tutustua museolaiturissa olevaan Tarmoon, joka on maailman vanhin säilynyt jäänmurtaja.

Esillä hylkylöytyjä ja merimiesten esineitä

Merenkulun historiaa esitellään teemoittain. Pääteemoina ovat merenkulkija, merikauppa, laivat, laivamatkustaminen, navigointi ja pohjoisen merenkulkumme erikoisuus, talvimerenkulku.

Näyttelyssä on esillä yli tuhat esinettä. Menneisyyden arjesta ja juhlasta kerrotaan mm. hylkylöytöjen avulla. Esillä on niin tavallisen merimiehen käytössä olleita esineitä 1600-luvulta kuin Pietarin ylimystölle matkalla olleita Meissenin posliinitehtaan astioita 1700-luvulta.

Finnjetin hytti tutustumiskohteena

Merenkulun lähimenneisyyttä esitellään mm. Intiassa romutusta odottavan matkustajalaiva Finnjetin matkustajahytin ja muun matkustukseen liittyvän esineistön avulla. Nähtävänä on kokonaisuudessaan vuonna 1977 valmistuneen Finnjetin pääportaikossa ollut taiteilija Kimmo Kaivannon 20-osainen öljyvärimaalaus "Suomalaisia kuvia". Tämän päivän merenkulkuun museokävijä voi tutustua esimerkiksi katsomalla matkustajalaiva Silja Serenaden työntekijöiden elämää kuvaavia filmejä.

merimuseon aula

Sijoituspaikka herätti eripuraa

Merikeskus Vellamossa toimii Suomen merimuseon lisäksi Kymenlaakson museo, ravintola Laakonki, museokauppa Plootu sekä syksyllä avautuva, kirjasto- ja arkistopalveluja tarjoava Tietokeskus Vellamo. Lisäksi rakennuksessa on mm. opetus- ja seminaaritiloja sekä yli 200-paikkainen auditorio.

Suomen merimuseo on kansallinen museo, jonka tehtävänä on Suomen merenkulun historian tallentaminen ja tiedon välittäminen. Merimuseo kerää ja tallentaa merenkulkuun ja veneilyyn liittyvää esineistöä, kuvia, arkistoaineistoa ja kirjallisuutta.

Merimuseon sijoituspaikka herätti taannoin kovan väittelyn. Aiemmin Helsingissä toiminut museo sai käyttöönsä uudet toimitilat Kotkasta opetusministeriön vuonna 2003 tekemän siirtopäätöksen myötä.

Merikeskus Vellamon kokonais-ala on 15 000 neliötä. Tämän kokoluokan kulttuurihistoriallisen uudisrakennuksen synty on nähty meillä viimeksi lähes sata vuotta sitten, kun Suomen kansallismuseo vihittiin käyttöön vuonna 1916.

Tutustu Merikeskus Vellamoon tästä

(MTV3)


(Kymmenen uutiset 08.07.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.