Mainos

80-vuotiaille suunnitteilla pakollinen ajokoe

Iäkkäiden ajokortin uusimisen ehtoja aiotaan tiukentaa. Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä ehdottaa, että ajo-oikeuden uusiminen vaatisi 80-vuotiailta lääkärinlausunnon lisäksi aina myös ajokokeen. Ajokoe olisi räätälöity iäkkäille soveltuvaksi.

Työryhmän jäsenten mukaan olisi esimerkiksi mahdollista, että ajokykyä testattaisiin aluksi simulaattorissa ja hyvin suoriutuneet ajelutettaisiin lisäksi autolla. Ajokoe ei olisi samanlainen kuin nuoremmille, vaan siinä keskityttäisiin tyypillisiin ikääntyneiden ongelmakohtiin.

70-vuotiaat voisivat edelleen uusia ajo-oikeuden lääkärintodistuksella, mutta nykyisin vaadittava kahden henkilön todistus ajotaidon säilymisestä jäisi pois. 75 vuoden iässä uusimiseen vaadittaisiin laajennettu lääkärintodistus.

Hallitusneuvos Anna-Liisa Tarvaisen mukaan uudet vaatimukset voisivat tulla käyttöön vuonna 2013.

Työryhmä luovutti raporttinsa liikenneministeri Anu Vehviläiselle (kesk.) tänään. Vehviläinen pitää ajokortin uusimiseen suunniteltuja uudistuksia järkevinä. Hänestä viisi vuotta on kuitenkin pitkä aika terveydentilan kehittymisessä.

- Toivoisin, että arviointia tehtäisiin vaikkapa kahden vuoden välein, Vehviläinen ehdottaa.

Rajoitettu ajokortti ei tulossa

Työryhmä ei toistaiseksi esitä rajoitetun ajo-oikeuden myöntämistä ikääntyneille. Ajo-oikeutta voisi rajoittaa esimerkiksi vain päiväsaikaan tai kodin lähellä tapahtuviin matkoihin.

- Iäkkäiden liikenneonnettomuudet sattuvat usein tutuilla reiteillä ja kelvollisissa olosuhteissa, huomauttaa hallitusneuvos Tarvainen.

Rajoitettu ajo-oikeus ei siis välttämättä parantaisi turvallisuutta. Työryhmä kuitenkin pitää sen käyttöönottoa mahdollisena myöhemmin, kun vaikutuksista saadaan lisää tietoa.

Raportin mukaan on tärkeää, että julkisen liikenteen palveluita parannetaan, jotta iäkkäät eivät kokisi oman auton käyttöä välttämättömäksi. Työryhmä haluaa myös hälventää iäkkäisiin liikenteessä kohdistuvia ennakkoluuloja.

- Suhtautuminen on ollut huvittuneen kielteistä, että siellä se vanha pappa ajaa, Vehviläinen harmittelee. Hänen mukaansa olennaisinta ei ole kuljettajan fyysinen ikä vaan ajoterveys.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.