80 grammaa voita kahvin sekaan – uskomaton superjuoma laihduttaa ja piristää?

Vuoden 2014 kahvitrendiennustuksissa on povattu entistä suurempaa menestystä niin sanotulle voikahville.

Voikahvibuumi alkoi viime kesänä Yhdysvalloissa, joissa erityisesti luolamiesruokavalion nimeen vannovat ihmiset löysivät kahvin ja voin yhdistelmän.

Kuulostaa ehkä oudolta, mutta Bulletproof Coffee -nimellä kulkevan juoman keksijä Dave Asprey vannoo sekoituksen tekevän terveydelle pelkästään hyvää. Tavallisen suolattoman voin lisäksi kahviin lisätään myös MCT-öljyä, jota valmistetaan ilman kemikaaleja palmu- ja kookosöljystä. MCT-öljyn sanotaan olevan tavallista kookosöljyä huomattavasti tehokkaampi energianantaja.

Voiko 80 grammaa voita laihduttaa?

Mutta miksi voilla ja öljyllä höystettyä kahvia sitten kannattaisi juoda? Bulletproof-kahvin nimeen vannovien mukaan juomasta saa hurjasti energiaa jopa kuuden tunnin ajaksi. Samalla sen sanotaan parantavan kognitiivisia kykyjä ja pienentävän jopa vyötäröä. Kahvin sekaan saatetaan parhaimmillaan lisätä jopa 80 grammaa voita, joten laihduttavat vaikutukset kuulostavat tavallisen ihmisen korvaan melkoiselta lupaukselta.

–Voissa on kaikki samat hyödyt kuin terevellisessä maidossa, mutta voi ei sisällä haitallisia denaturoituja kaseiini-proteiineja, niin kuin kerma. Öljy puolestaan pilkkoutuu elimistössä muita rasvoja nopeammin, antaa siten enemmän energiaa ja edistää myös laihtumista. Lisäksi juoma pitää kylläisenä pitkään, Asprey väittää.

Juomalla pitkät perinteet

Voin laittaminen aamujuoman sekaan ei suinkaan ole täysin uusi keksintö. Tiibetissä on esimerkiksi tapana juoda aamiaisella paikallista teetä, joka on valmistettu voista, teelehdistä, suolasta ja pippurista. Singaporessa voit puolestaan maistaa kahvia, jonka pavut on ensin friteerattu voissa. Molempien juomien sanotaan antavan todellista potkua ja pirteyttä päivään. Sama vaikutus pitäisi olla myös Bulletproof-kahvilla.

– Voi tuo kahviin hyvää kermaisuutta, öljy tekee sen silkkiseksi. Vasta loppumaussa huomaa pienen vivahduksen voita. Kahvin maku viipyilee kielen päällä, kunnes sinun tekee mielesi ottaa toinenkin hörppy. Juoma täytti vatsan ja noin puolessa välissä aloin tuntea mukavaa lämmön tunnetta. Monet ihmiset kutsuvat tätä varmasti energiapiikiksi. En varmasti lisää jatkossa voita kahviini, mutta ymmärrän kyllä, miksi tätä pidetään hyvänä ideana, kahvia kokeillut Kitchen Daily -sivuston toimittaja raportoi.

Miten superkahvi syntyy?

Superkahvin resepti on yksinkertainen: Keitä 2,5 dl mustaa kahvia, lisää joukkoon teelusikallinen MCT-öljyä ja suolatonta voita ensimmäisillä kerroilla noin 1-2 ruokalusikallista. Voin määrää voi lisätä päivien kuluessa. Sekoita aineksia lopulta blenderissä noin 20 sekunnin ajan. Juoman pitäisi näyttää kermaiselta latelta.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat