8-vuotias Klaara kuvasi vaikuttavan luontodokumentin – joutsenten hurja taistelu tallentui kameralle: "Se oli tosi jännittävää"

0:58
8-vuotias Klaara kuvasi kyhmyjoutsenien reviiritaistelun.

Perheen rauhallinen mökki-iltapäivä Haminassa keskeytyi, kun merenlahdelta alkoi kuulua taistelun ääniä.

Helsinkiläisperhe oli kaikessa rauhassa lämittämässä saunaa kesämökillä ja puuhailemassa rannalla, kun 8-vuotias Klaara kuuli meren suunnalta läiskettä ja ääntelyä. Hän huusi äitinsä katsomaan rajun näköistä tapahtumaa.

Epämääräisen öykkäröinnin syyksi paljastui joutsenien yhteenotto. Kaukana järvessä näkyi kaksi joutsenta, jotka näyttivät taistelevan keskenään.

– Luulimme ensiksi joutsenen olevan hukkumassa, ja että toinen joutsen yritti pelastaa sitä. Mietin jo, pitäisikö lähteä pelastamaan lintua soutuveneellä, mutta sitten näimme toisen naaraan ja poikaset, kertoo perheen äiti.

Muun perheen toljottaessa edessä olevaa näytelmää 8-vuotias tytär ymmärsi kipaista hakemaan puhelimensa ja taltioida tapahtuman kännykälleen.

– Se oli tosi jännittävää ja yllättävää, joutsenten taiston ikuistanut Klaara kommentoi tyynesti tapausta MTV Uutisille.

Videolla näkyy, kuinka kaksi valkoista kyhmyjoutsenta vääntävät keskenään. Mutta mistä tapauksessa on oikein kyse?

Reviiritaistelu

Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersvedin mukaan kyseessä on hyvin todennäköisesti kyhmyjoutsenten välinen reviirikiista.

– Poikueen koiras on puolustamassa omaa reviiriään ja poikuettaan. On vaikea keksiä mitään muuta järkevää selitystä tapaukselle, kertoo Södersved.

Reviiritaistelut ovat kyhmyjoutsenien keskuudessa yleisiä silloin, kun osutaan reviirien rajoille.

– Kyhmyjoutsenia voi paikoin olla aika tiiviistikin, joten reviirit ovat tällöin pieniä. Jossain ne rajat aina menevät ja tällöin sitten selvitetään, ovatko kaikki omalla alueellaan, opastaa Södersved.

Pahimmillaan taistelut voivat johtaa toisen joutsenen hukkumiskuolemaan. Tällaiset tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia.

– Olen viime vuosina kuullut muutamasta taistelusta, jossa toinen osapuoli on kuollut. Yleensä reviirille tullut joutsen ymmärtää pienen taistelun jälkeen paikkansa, minkä jälkeen se perääntyy.

Katso ylhäällä olevalta videolta Klaaran kuvaama luontodokumentti joutsenten hurjasta taistelusta!

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja