73-vuotias mies puukotti tuttavansa Lapinlahdella – vankeutta kymmenen ja puoli vuotta

Tuttavansa puukottanut iäkäs mies tuomittiin maanantaina kymmenen ja puolen vuoden vankeuteen. Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan hän syyllistyi tappoon. Veriteko tapahtui Lapinlahdella heinäkuussa 2019. Tuomitulla on takanaan useita väkivaltarikoksia.

Poliisi on aiemmin kertonut, että tuomittu ja rikoksen uhriksi joutunut mies tunsivat toisensa ja että alkoholilla oli osuutta tapahtumiin. Noin 60-vuotias uhri kuoli kolmeen veitseniskuun, jotka osuivat kaulan ja hartian alueille.

Oikeudenkäynnissä Toivo Juhani Tiikkainen, 73, kiisti surmanneensa tuttavansa. Surma-aseena käytetyssä keittiöveitsessä oli kuitenkin hänen dna-tunnisteensa. Lisäksi Tiikkaisen kengästä, rannekellosta sekä hänen asuntonsa lavuaarista löytyi jälkiä puukotetun miehen verestä.

Tuomiosta käy ilmi, että Tiikkainen oli puukotetuksi joutuneen miehen luona ainakin jo tappoa edeltäneenä iltana. Surmateon jälkeen Tiikkainen jäi vielä miehen taloon yöksi. Seuraavana aamuna hän meni naapuriin pyytämään kyytiä. Naapuri tilasi hänelle taksin. Ruumiin löysi lähistöllä asuva nainen illalla.

Oikeus ei pitänyt kertomusta uskottavana

Tiikkainen kertoi oikeudessa käyneensä välillä Lapinlahden Alkossa ja sieltä palattuaan löytäneensä toisen miehen kuolleena. Hän kertoi löytäneensä veitsen lattialta ja ottaneensa sen käteensä. Käräjäoikeus piti kertomusta epäuskottavana.

Tiikkainen on aiemmin tuomittu yhdestä taposta, kolmesta tapon yrityksestä ja useista muista väkivaltarikoksista. Ensimmäinen rikostuomio on vuodelta 1966. Ennen veritekoa Lapinlahdella hän oli edellisen kerran vankilassa vuosina 2007–2014.

Käräjäoikeuden tuomiosta ei käy ilmi, mikä oli tapon motiivi. Oikeudessa kuultujen todistajien kertomukset viittaavat siihen, että veriteon uhriksi joutunut mies oli jo aiemmin pelännyt Tiikkaisen surmaavan hänet.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja