70 miljoonaa salaista asiakirjaa vuotanutta jalkapallon Zorroa epäillään 147 rikoksesta – puhuu nyt ensimmäistä kertaa syytöksistä: "Viranomaiset pelkäävät tietojani"

Kovia paljastuksia tehneen Football Leaksin takana oleva jalkapallon Zorronakin tunnettu Rui Pinto kertoo saksalaislehti Spiegelin erikoishaastattelussa 147 häneen kohdistuneesta rikosepäilystä.

Football Leaksin kerrotaan paljastaneen peräti 70 miljoonaa salaista asiakirjaa. Sivustoa pyörittänyt Pinto otettiin kiinni tammikuussa ja hän on istunut yhdeksän kuukauden ajan tutkintavankeudessa. 

– Se oli aluksi hyvin vaikeaa. Tarvitsemme kontaktin muihin ihmisiin. Minulla ei ole kuitenkaan muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä tilanteeni. Portugalin viranomaiset pelkäävät tietojani ja sen takia on tärkeää, että pidän pääni kylmänä, Pinto sanoo.

– Kirjoitin alussa tapaukseen liittyviä muistiinpanoja vihkooni, mutta se vietiin minulta. Asianajajani oli paikalla, kun he tutkivat sellini ja sanoi heille, että se on laitonta ottaa muistiinpanoni. Vankilan vartijat eivät sitä tehneet, vaan portugalilaissyyttäjät. He tekevät mitä tahansa haluavat. Siinä meni kuukausi, kunnes sain vihkoni takaisin, Pinto jatkaa.

Football Leaks on paljastanut muun muassa tähtipelaajien Cristiano Ronaldon, Angel di Marian, Radamel Falcaon sekä huippuvalmentaja Jose Mourinhon veroepäselvyydet, joista kyseisille henkilöille jaettiin ehdollisia vankeustuomioita sekä sakkoja. 

– Pitää olla kärsivällinen, jotta voi arvioida, että oliko kaikki sen arvoista. Yhtenä päivänä pääsen pois vankilasta. Aion silloin puhua suurissa konferensseissa ja julkaista artikkeleita, Pinto lupaa.

Pinton oikeudenkäynnin on tarkoitus alkaa ensi vuoden alkupuolella.

Lue myös:

    Uusimmat