7 tuntomerkkiä, jotka voivat kieliä piilevästä sairaudesta

Usein omaa terveyttä oppii arvostamaan vasta sitten, kun se ei enää ole itsestäänselvyys. Tietyt merkit omassa kehossa ovat kuitenkin hälytysmerkkejä, joita on hyvä seurata sen varmistamiseksi, että kyse ei ole mistään vakavammasta.

Pieniltäkin tuntuvat vaivat saattavat kätkeä taakseen piileviä sairauksia. Ota selvää, millaisiin vaivoihin on jatkossa hyvä kiinnittää huomiota – ja millaisten vaivojen kohdalla on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Halkeilevat huulet

Huulten halkeileminen voi viestiä terveysongelmista. Arkinen vaiva voi johtua B-vitamiinin puutteesta, joka voi hoitamattomana johtaa vakavampiinkin seurauksiin, kuten anemiaan.

Olet mennyt kasaan

Ihmisen vanhetessa keho menee kasaan ja pituudesta katoaa senttejä, mutta nuoremmalla iällä kadonneet sentit pituudessa voivat kieliä sairaudesta. Luiden haurastuminen sekä selän ja selkärangan kieroutuma voivat oireilla ensin kehon painumisena kasaan ja siksi tähän oireeseen olisi tärkeää kiinnittää huomiota.

Olet jatkuvasti flunssainen

Perusterve ihminen voi sairastua flunssaan, mutta jatkuva flunssakierre voi olla merkki jostain vakavammastakin. Usein kyse on kuitenkin immuunipuolustuksen heikkenemisestä ja tilanne voi parantua vitamiinien voimin. Jos flunssaan sairastuu useamman kerran vuodessa, olisi hyvä käydä verikokeissa tarkistuttamassa, ettei kyse ole mistään vakavammasta.

Virtsasi on erityisen keltaista

Oman virtsan väriin olisi tärkeää kiinnittää huomiota tasaisin väliajoin, sillä virtsa on hyvä indikaattori sille, toimiiko keho niin kuin on tarkoitus. Jos vettä ei ole tullut nautittua riittävästi, on virtsa yleensä tavallista keltaisempaa, eikä asiasta ole syytä huolestua. Jos nestettä on kuitenkin nautittu riittävästi, mutta virtsa on silti erityisen keltaista, on mahdollista, että munuaiset eivät toimi niin kuin pitäisi ja olisi tärkeää hakeutua lääkärin pakeille.

Ihosi oireilee jatkuvasti

Jatkuvat iho-oireet voivat johtua omalle iholle sopimattomien tuotteiden käytöstä, mutta oireet voivat johtua myös esimerkiksi jatkuvasta stressistä. Iho on ihmiskehon suurin elin, joka reagoi muutoksiin. Tästä syystä ihon kuntoa on syytä tarkkailla koko kehon hyvinvoinnin nimessä.

Kärsit univaikeuksista

Joskus yöunet menevät selittämättömästä syystä piloille, mutta jatkuvat univaikeudet voivat viestiä terveysongelmista. Unen aikana elimistön stressihormonitasot laskevat, mutta jatkuva stressi voi estää tämän. Univaikeuksista kärsivän olisi tärkeää kiinnittää huomiota jaksamiseensa.

Et saa nukuttua väsymystäsi pois

Kilpirauhasvaivat saattavat oireilla jatkuvana väsymyksenä. Tästä syystä on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle, mikäli riittävä uni ja säännöllinen unirytmi eivät auta väsymykseen.

Lähde: Fitnea

Lue myös:

    Uusimmat