62-vuotias käärmenaaras lisääntyi, vaikkei ole ollut uroksen lähellä vuosiin – eläintarhan väki täysin ällistynyt

Yhdysvaltalainen eläintarha todistaa harvinaista hetkeä: Maailman vanhin eläintarhakäärme hautoo munia – ei ole ollut lähelläkään uroskäärmettä 15 vuoteen 0:45
Eläintarhan työntekijöille oli todellinen mysteeri, kuinka vanha pyton hautoikin yhtäkkiä munia

Amerikkalaisessa eläintarhassa todistettiin tällä viikolla eriskummallista tapahtumaa. 

Maailman vanhimmaksi vankeudessa eläväksi käärmeeksi tituleerattu, Saint Louisin eläintarhassa elävä pallopynthon-naaras on muninut. Asiasta tekee erikoisen se, ettei 62-vuotias käärmenaaras ole ollut uroskäärmeen kanssa tekemisissä ainakaan kahteen vuosikymmeneen. 

Tapaus on hämmentänyt asiantuntijoita myös sen vuoksi, että tyypillisesti lajin edustajat lopettavat munimisen runsaasti ennen kuudenkympin ikää.

Asiasta kertoo . Eläintarha on myös julkaissut asiasta Facebook-päivityksen.

– Tämä naaras on vanhin muninut yksilö, jonka historia tuntee, eläintarhan matelija-asiantuntija Mark Wanner totesi. 

Juttu jatkuu Facebook-päivityksen jälkeen.

Ei täysin tavatonta

Warrenin mukaan on epätavallista, mutta ei harvinaista, että käärme lisääntyy tällä tavoin. Tiedossa kuitenkin on, että ne pystyvät säilyttämään siemennestettä myöhempää lisääntymistä varten.

Käärmeen muniminen kävi ilmi 23. heinäkuuta. Kolme munaa vietiin eläintarhan hautomoon. Kuoriutumisen arvellaan tapahtuvan noin kuukauden sisällä. Kaksi munaa otettiin eläinlääketieteen käyttöön. Kahden toisen munan poikaset menehtyivät. 

Munista otettavat geeninäytteet paljastavat tapahtuiko lisääntyminen niin sanotusti seksuaalisesti vai aseksuaalisesti, eli niin sanotulla fakultatiivisella partenogeneesillä.

Naaraskäärme tuli eläintarhaan lahjoituksena vuonna 1961. Se on muninut aiemmin vuosina 2009 ja 1990.

Lue myös:

    Uusimmat