6-vuotiaan pojan päänsärky olikin oire harvinaisesta sairaudesta: "Se oli todella pelottavaa kaikille"

3:59
Lapsen harvinainen sairaus pysäytti koko perheen. Katso suomalaisperheen tarina videolta yltä!

6-vuotiaan brittipojan päänsäryn ja pahoinvoinnin syyksi paljastui harvinainen sairaus, joka on saanut hänen aivonsa turpoamaan. Tapauksesta kertoo Daily Mail.

Tammikuun loppupuolella, aivan tavallisena tiistaina 6-vuotias Ellis Artist tuli koulusta kotiin. Pojalla oli päänsärkyä ja huono olo, ja neljän lapsen äiti Sarah Girdwood, 34, antoi hänelle parasetamolia.

Loppuillan poika oli aivan normaali ja Ellisin tädin, Nicola Bicknellin, 34, mukaan hyppi ympäriinsä. Keskellä yötä poika kuitenkin heräsi kirkuen.

Kipu päässä ja niskassa oli niin kova. Se sai pojan myös oksentamaan.

Seuraavana päivänä äiti vei poikansa isoäidin luo hoitoon. Poika nukahti, ja mummi Kathryn Artistin oli vaikea saada hänet uudestaan hereille. Isoäiti vei Ellisin lääkäriin, joka epäili pojan vain saaneen jonkin viruksen.

Lääkäri neuvoi menemään ensiapuun, jos pojan olo ei parantunut kuuden tunnin kuluessa. Kathryn kiidätti pojan kutenkin jo kahden tunnin päästä sairaalaan. Hänen vointinsa oli huonontunut ja kaikkialle kehoon oli kehittynyt punertava ihottuma.


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Se oli todella pelottavaa kaikille"

Bradford Royal Infirmary -sairaalassa epäiltiin aivokalvontulehdusta. Ellis siirrettiin lastenosastolle, ja hän sai antibiootteja.

– Hän hädin tuskin heräsi ja itki ja mumisi unissaan. Se oli todella pelottavaa kaikille, täti Nicola kuvaa Daily Mailille.

Ensimmäiset kuvaukset ja lannepistonäyte eivät kuitenkaan tuoneet selkeyttä pojan olotilaan. Vasta magneettikuvaus paljasti, mikä Ellisillä oli.

– Kahden tunnin päästä lääkäri tuli takaisin ja sanoi, että hänet täytyy siirtää tehohoitoon. Hänet vaivutettiin keinotekoiseen koomaan lääkkeiden avulla, Nicola kertoo.

Kuvauksissa oli huomattu, että Ellisin aivot olivat turvonneet. Hänellä todettiin akuutti disseminoitunut enkefalomyeliitti (ADEM).

Neuroliiton mukaan kyseessä on tulehduksellinen keskushermoston myeliiniä vaurioittava sairaus. Sairauden taustalla on usein virusinfektio tai rokotus.

"Emme tiedä, mitä tapahtuu, ennen kuin hän tulee tajuihinsa"

ADEM:n ennuste vaihtelee. Lievimmissä tapauksissa 70–90 prosenttia potilaista paranee täydellisesti tai lähes täydellisesti. Vaikeammissa tapauksissa kuolleisuus voi olla 5–20 prosentin luokkaa, ja noin puolille potilaista jää pysyvää neurologista haittaa.

Ellisin vanhemmat ovat viettäneet viimeisimmät päivät pojan vierellä sairaalassa. Koko perhe Elliksen veljet Jack, 14, Lewis, 11, ja Toby, 3, mukaan luettuna ovat yöpyneet sairaalan läheisessä majoituksessa.

Ellis tulee näillä näkymin olemaan koomassa ainakin kaksi kuukautta.

– Emme tiedä, mitä tapahtuu, ennen kuin hän tulee tajuihinsa tai miten vakava se on. Emme tiedä, tuleeko sillä olemaan pitkäaikaisia vaikutuksia tai jääkö hänelle pysyvä vammaisuus, täti Nicola kuvaa.

Perhe yrittää pysyä kaikesta huolimatta positiivisena.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja