6 vinkkiä: Pidä lomamatkan budjetti kurissa!

Lomabudjettisi saat pidettyä kurissa noudattamalla näitä näppäriä neuvoja.

Lomalla ei jaksaisi stressata raha-asioista ja monesti luottokortti viuhuukin hiukan turhan hövelisti heräteostoksiin ja muihin shoppailuihin. Tarkoin suunniteltua budjettia on hankala pitää kurissa, kun lomareissulla vastaan tulee usein yllättäviäkin kuluja.

Näiden neuvojen avulla pysyt lomabudjetissasi, eikä luottokorttilasku pääse yllättämään kotiin palattuasi.

1. Päätä päivittäinen budjetti

Kun olet maksanut pakolliset kulut, kuten lennot ja hotellin, laske itsellesi päivittäinen käyttöbudjetti. Varaa tämä summa ruoka- ja juomaostoksiin sekä erilaisiin aktiviteetteihin ja shoppailuun. Lisää summaan vielä 10–15 prosentin ekstavara, jolla voit maksaa yllättäviä kuluja. Laita lomapäivillesi varatut rahat erillisiin kirjekuoriin hotellin kassakaappiin. Säästä luottokorttisi vain hätätilanteita varten.

2. Tarkkaile vaihtokursseja

Rahanvaihtaminen on yleensä järkevämpää matkakohteessa kuin kotimaassa, sillä matkakohteessa saat paremman vaihtokurssin. Useimmiten edullisin tapa saattaa olla jopa pankkiautomaatilta valuutan nostaminen. Rahaa kannatta tällöin nostaa kerralla suurempi summa, sillä nostosta saatetaan veloittaa kertamaksu. Selvitä etukäteen, mitä eri pankit veloittavat automaattinostoista.

3. Älä osta liikaa tuliaisia

Sukulaisille ja kavereille on mukava viedä tuliaisia, mutta muista pitää ostokset järkevinä. Sinun ei tarvitse ostaa äidillesi neljää nahkalaukkua ja kaverisi siskolle matkamuistoesinettä. Tee lista ihmisistä, joille aiot viedä tuliaisia jo ennen matkalle lähtöä. Älä kuitenkaan nuukaile ostoksissa liikaa. 

4. Älä osta krääsää

Tarvitsetko välttämättä kotiisi muovista miniatyyripatsasta Eiffel-tornista? Monet matkamuistot ovat tyyriitä, etkä välttämättä tee niillä yhtään mitään – elleivät ne sitten sovi täydellisesti kotisi sisustukseen. Osta siis muistoksi vain esineitä, joilla on jotain käyttöä. Suunnittele ostoksia jo ennen matkalle lähtöä. Jos haluat välttämättä ostaa kalliin silkkihuivin, säästä siihen rahaa jo etukäteen.

5. Syö kuten paikallinen

Hotellin ravintola on usein kallis vaihtoehto illallispaikaksi, etkä varmasti halua maksaa kymmeniä euroja buffetaamiaisestakaan. Selvitä siis etukäteen, mistä löytyvät matkakohteesi edulliset ja hyvät ravintolat. Vinkkejä kannattaa kysyä paikallisilta, jotka saattavat tietää esimerkiksi edullisia katuruokaravintoloita. Aamiaisen voit ostaa vaikka paikalliselta torilta!

6. Jätä matkalaukkuusi tilaa

Matkalaukkuun kannattaa jättää tilaa matkalle lähtiessä, jotta hankkimasi ostokset mahtuvat mukaan paluumatkalle. Lisämatkatavaroiden ja toisen matkalaukun ostaminen tulee kalliiksi.

Lue myös:

    Uusimmat