6 syytä sotkuun – hankkiudu eroon epäjärjestyksestä!

On joitain yleisiä syitä, miksi kotiin alkaa kerääntyä paljon turhaa tavaraa. Tarkista, sorrutko näihin ja lue, miten voit selvittää sotkuisen kotisi lopullisesti.

Jos kotisi on täynnä tavaroita, jotka alkavat jo olla haitaksi ja, joita et oikeastaan tarvitse, olisi aika tehdä asialle jotain.

Tunnistatko itsesi näistä ajatuksista? Lue Real Simple -sivuston vinkit, kuinka voit muuttaa ajattelutapaasi.

"Jos hankkiudun tästä tavarasta eroon, alan potea huonoa omaatuntoa."

Ratkaisu: Moni tuntee vastuuta etenkin tavaroista, jotka on saatu tai peritty. Tuollaisesta tavarasta luopuminen tuntuu epäkunnioittavalta lahjan antajaa kohtaan. Muista kuitenkin lahjojen todellinen merkitys ja mieti, montako tavaraa tarvitset muistuttamaan vaikkapa isoäidistäsi. Valitse muutama esine, jotka vahvasti muistuttavat siitä ihmisestä, keneltä ne olet saanut ja pidä niitä esillä. Anna loput tavaroista ihmisille, jotka haluavat ja tarvitsevat niitä enemmän.

Älä myöskään epäröi tunnustaa, jos olet tehnyt virheen. Vaikka olisitkin maksanut 100 euroa ihanista kengistä, jotka kuitenkin osoittautuvat liian pieniksi, anna tai myy ne suosiolla pois.

"Luulen, että tämä esine voi olla arvokas jonain päivänä."

Ratkaisu: Jos kuulet tarinoita tuttavan mummon kaiman vanhoista koruista, joista tämä on saanut satoja euroja, on helppo alkaa miettiä, olisiko oma vintagekorusi arvokas. Lopeta arvailu ja ota asiasta selvää. Tutki esimerkiksi eBaysta samankaltaisia tavaroita ja niiden hintoja. Jos myyntihinnat tuntuvat lupaavilta tai jos et löydä omaa tavaraasi vastaavia esineitä, harkitse kysyväsi asiantuntijalta apua.

Muista, että jotta esine olisi todella arvokas, sen täytyy olla huippukunnossa.

"Mutta saatan tarvita kaikkia näitä seitsemää makuupussia yhtenä päivänä."

Ratkaisu: Kaikki pelkäävät heittää jotain pois vain tajutakseen vuosia myöhemmin, että olisikin tarvinnut pois heivaamaansa tavaraa. Kun tavarat pitää itsellään varmuuden vuoksi, olo on turvallisempi.

Jos suurin ongelmasi on ylitsepursuavan täysi vaatekaappi, kokeile seuraavaa niksiä: leiki pakkaavasi kuukauden reissua varten. Tarvitset sekä juhlavampia että arkisempia vaatteita niin lämmintä kuin kylmempääkin säätä varten – ja saat täyttää niillä kaksi isoa matkalaukkua. Tarkastele sitten kaikkia jäljellejääneitä vaatteita ja laita ne naulakkoon roikkumaan vaikkapa ullakolle tai kellariin. Jos haluat käyttää jotain noista vaatteista tulevina päivinä, tee niin. Mutta kuukausien kuluessa saatat hämmästyä, kun huomaat, kuinka vähää noista vaatteista tarvitset tai edes ajattelet. Sitten voitkin lahjoittaa ne eteenpäin.

Jos vielä epäröit joidenkin tavaroiden kohdalla, laita ne laatikkoon ja piilota se vuodeksi. Jos vuoden päästä huomaat, ettet kaivannut tavaroita, on niistä helpompi hankkiutua eroon.

"Haluan löytää hyvän kodin..."

Ratkaisu: Usein ihmiset haluavat löytää juuri oikean kodin tavaroilleen. Ongelma on siinä, että etsintä saattaa muuttua vain odottamiseksi ja tavarat jäävät keräämään pölyä.

Jotta löytäisit täydellisen kodin tavaroillesi, etsi joku hyväntekeväisyysjärjestö, johon tunnet jonkinlaista yhteyttä, vaikkapa jokin ensi- ja turvakoti.

"Jos piilotan laskut, unohdan maksaa ne ajoissa."

Ratkaisu: Moni epäjärjestyksen uhri pelkää, että jos tavarat laittaa piiloon, niiden olemassaoloa ei muista. Se on kuitenkin harha. Voit alkuun muistaa, että sähkölasku on veitsitelineen vieressä keittiöntasolla, mutta lopulta se jää muiden sellaisten tavaroiden piilottamaksi, joiden pitää myös olla esillä, että muistaisit ne.

Jopa pahimman luokan sotkijat voivat harjoitella suorittamaan tehtäviä ilman selviä visuaalisia merkkejä. Jos olet esimerkiksi tottunut jättämään tavaroita pinoihin, etsi oma, looginen koti jokaiselle tavaralle, jossa muistat tavaroiden majailevan. Laita myös vaikkapa sähköpostisi muistuttamaan laskujen maksamisesta.

"Haluan siistimmän kodin, mutta motivaatiota ei löydy."

Ratkaisu: Jos lopputulokseen tuntuu olevan kauan aikaa, tuntuu aloittaminenkin vaikealta. Tartu siis pieniin projekteihin kerrallaan. Ne saat nopeasti päätökseen, jolloin siivoaminen tuntuukin palkitsevammalta.

Katso varoittavia esimerkkejä ja vinkkejä epäjärjestyksen selättämiseen myös Hullut hamstraajat -sarjasta:

Lähde: Real Simple


Lue myös:

    Uusimmat