6.5.2004 Hampurilaiset

Hampurilainen

Hampurilaissämpylät (n. 10 isoa sämpylää)

  • 3 dl vettä
  • n. 20 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • n. 7 dl vehnäjauhoja (vehnä- tai hiivaleipäjauhoja)
  • 1-2 rkl rypsiöljyä
  • seesaminsiemeniä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. (Voit kokeilla jauhojen joukossa myös muita jauhoja esim. hienoja ohra- tai ruisjauhoja.) Vaivaa lopuksi öljy taikinaan. Kohota n. 30 minuuttia. Leivo taikinasta reilun kokoisia sämpylöitä ja kohota niitä n. 15 minuuttia. Voitele sämpylät vedellä tai maidolla ja ripottele pinnalle reilusti seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa uunin keski- tai ylätasolla 10-15 minuuttia.

Hampurilaispihvit (4 annosta)

  • 400 g jauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 1 omena raastettuna
  • 1 prk creme bonjour cuisinea (valkosipuli)
  • suolaa ja maustepippuria
  • korppujauhoja

Hienonna sipuli ja kuullota se pehmeäksi öljytilkassa. Sekoita kulhossa jauhelihaan raastettu omena, creme bonjour cuisine, suolaa sekä maustepippuria. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa korppujauhoja sitomaan taikinaa. Anna taikinan tekeytyä hetki ja muotoile siitä uunipellille sopivan kokoisia pihvejä. Paista pihvit 200 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Jos käytät cheddarjuustoa, nosta viipaleet kuumien pihvien päälle.

Hampurilaiskastike (4 annosta)

  • 1 prk kermaviiliä
  • 2 rkl kapriksia hienonnettuna
  • 1 omena raastettuna (tilkka sitruunamehua)
  • 1 rkl sinappia
  • 1 rkl sokeria
  • suolaa ja pippuria
  • ruohosipulia

Sekoita kaikki aineet kastikkeeksi.

Lisäksi

  • salaattia, tomaatteja, suolakurkkua, jne.

Resepti: Teresa Välimäki/ Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat