50 kilometrin voittajaksi nostettu norjalainen on valmis luovuttamaan mitalinsa Johannes Kläbolle – tyly arvio Aleksandr Bolshunovista: ”Hän on pelottava”

9:15
Katso kohutilanne tästä: näin Aleksandr Bolshunovin ja Johannes Hösflot Kläbon törmäys loppusuoralla tapahtui.

Hiihdon MM-kisojen päättymisestä on kulunut pian kaksi vuorokautta, mutta yhden kultamitalin kohtalosta kiistellään edelleen.

Kyseessä on tietysti MM-kisojen päätöslaji, miesten 50 kilometrin hiihto. Norjan Johannes Hösflot Kläbo ylitti maalilinjan ensimmäisenä, ennen maanmiestään Emil Iverseniä ja Venäjän Aleksandr Bolshunovia.

Venäjä teki protestin loppusuoralla nähdystä tilanteessa, jossa voitosta taistelleet Kläbo ja Bolsuhnov osuivat yhteen ja Bolshunovin sauva katkesi. Tämä mahdollisti Iversenin nousun toiseksi – ja myöhemmin maailmanmestariksi.

On mahdollista, että tulosluettelo menee vielä kerran uusiksi. Norjalla on tiistai-iltapäivään asti aikaa valittaa Kläbon hylkäämisestä, ja maan hiihtoliiton valjastama lakimiesarmeija tekee tällä hetkellä hartiavoimin töitä valituksen eteen.

Vaikka Iversen hihkui tyytyväisenä sen jälkeen, kun tieto Kläbon hylkäämisestä tuli julki, hänellä ei olisi mitään ongelmaa palauttaa mitalia maanmiehelleen, mikäli Norjan mahdollinen valitus menisi läpi.

– Hiihdin fantastisen kilpailun, ja kuntoni oli mahtava. En usko, että ansaitsin kultaa, mutta hopean ansaitsin. Olen iloinen, mutta samalla olen surullinen Johanneksen puolesta. Mielestäni hänen hylkäämisensä oli todella epäreilua, Iversen sanoi sunnuntain kilpailun jälkeen italialaisen Fondoitalia-sivuston haastattelussa.

– Minusta ei tunnu siltä, että olen maailmanmestari. Minusta tuntuu, että olen voittanut hopeaa, joka on kuin kultaa minulle.

Iversen ei pidä Kläboa syyllisenä loppusuoran tapahtumiin.

– Olen nähnyt tilanteen, ja mielestäni se oli kilpailutilanne. Oli kova päätös hylätä Johannes. Hän on ryhmässä hiihdettäessä erittäin reilu, ja kaikista muista ei aina voi sanoa samaa, Iversen sanoi norjalaiselle Dagbladetille ja viittasi Bolshunoviin.

– Hän (Bolshunov) on ollut osallisena useissa tilanteissa, joissa hän mielestäni rikkoo sääntöjä. En usko, että hän tekee niin tahallaan, mutta tämä ei yllättänyt minua ollenkaan. Hän on pelottava ryhmässä hiihdettäessä. Olen sanonut tämän aiemminkin, ja seison edelleen sanojeni takana.

Venäjän leiristä kantautuva viesti on täysin päinvastainen. Urallaan kolme olympiakultaa ja kaksi maailmanmestaruutta saavuttaneen Julia Tshepalovan mukaan se oli Kläbo, joka harrasti likaista peliä läpi kisojen.

Venäläiset, Bolshunov itse mukaan lukien, haluaisivat 50 kilometrin MM-kullan jaettavan Iversenin ja Bolshunovin kesken. Heidän mielestään on väärin, että Kläbo hylättiin, mutta Bolshunov on silti lopputuloksissa Iversenin takana, vaikka olisi erittäin suurella todennäköisyydellä voittanut tämän ilman sauvarikkoaan.

Samaa mieltä on maan presidentti Vladimir Putin, joka on välittänyt omat onnittelunsa Bolshunoville. Asiasta kertoo Dagbladet, joka siteeraa jutussaan venäläissivusto Sport Expressiä ja uutistoimisto Tassia. Putinin lehdistövastaava Dimitri Peskov on kertonut presidentin välittäneen Bolshunoville viestin, jossa kerrottiin, että tämä oli 50 kilometrin kilpailun todellinen sankari.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja