5 tuhoisaa sähköpostitapaa – näin pääset niistä eroon

Sähköpostin lukeminen on niin luonteva osa arkea, ettei sitä tule miettineeksi, kuinka paljon aikaa siihen oikein kuluu. Katso vinkit, miten vähennät sähköpostin lukemista.

Sähköposti on varsinainen aikasyöppö. Tutkimusten mukaan se syö keskimäärin kolme tuntia työpäivästä, muistuttaa filosofian tohtori Sampo Sammalisto.

Sähköposti keskeyttää työmme kymmeniä kertoja päivässä, se hämärtää helposti työn ja vapaa-ajan rajaa ja lisää stressiä.

Ajankäytön tehokkuustohtorinakin tunnettu Sammalisto listaa viisi erittäin yleistä ja huonoa tapaa käyttää sähköpostia ja kertoo vinkit kuinka niistä pääsee eroon. Kokeile ja katso, muuttuuko arkesi.

1. Älä lue reaaliaikaisesti

Pidä sähköpostiohjelmaa kiinni tai yhteydettömässä tilassa (offline) ja käsittele saapuneet viestit keskitetysti 1-3 kertaa päivässä.

Jos sähköposti on auki koko ajan, se keskeyttää työteon kymmeniä kertoja päivässä.

2. Lopeta viestien makuuttaminen Saapuneet -kansiossa

Käsittele kaikki saapuneet viestit saapumisjärjestyksessä, silloin kun luet sähköpostisi.

Lue jokainen saapunut viesti ensin ajatuksella, tee heti sen vaatimat toimenpiteet (vastaa, välitä, ei toimenpidettä) ja poista sitten viesti tai arkistoi se sopivaan kansioon.

Mikäli sähköpostiviesti sisältää jonkin työtehtävän, kuten tarjouspyyntöön vastaamisen, älä tee sitä heti, vaan ajasta se kalenteriisi ja jatka saapuneiden sähköpostiviestien käsittelyä.

3. Vältä mobiililaitteita

Sähköpostin käsittely älypuhelimella on useimmiten mahdotonta, joten unohda se.

Poista kaikki älypuhelimen saapuvan sähköpostin ääni-ilmoitukset sekä ponnahdusikkunat ja siirrä ohjelman kuvake pois älypuhelimen aloitusnäkymästä.

4. Katkaise ”sähköposti-chat”

Älä käy vuoropuhelua sähköpostitse.

Puhelimella on paljon helpompi ja nopeampi keskustella, ja samalla vältyt sähköpostikeskusteluiden väärinkäsityksiltä.

5. Varo lumipalloa

Mitä enemmän ja mitä useammalle henkilölle lähetät meiliä, sitä enemmän tulet saamaan meiliä.

Pyri siis vähentämään lähettämiesi meilien määrää.


Lue myös:

    Uusimmat