5.9.2002 Wanhan Pappilan omenaherkku

Vieraana Markku Piri kertomassa Wanhasta Pappilasta ja valmistamassa syksyn herkullista omenakakkua. Markku leipoo kakut yleensä "sävellellen" ilman tarkkoja mittoja.

Wanhan Pappilan omenaherkku

4 munaa
1 dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi pysyväksi vaahdoksi.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi munavaahdon joukkoon varovasti sekoittaen.
3. Levitä taikina leivinpaperoidulle (kevyesti voidellun) uunipellille ja paista 225 asteessa keskiritiätasolla 7-10. minuuttia.
4. Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.

n. 2 dl maitoa
1 - 3 tl vaniljasokeria
calvadosta maun mukaan

1 - 1,5 kg omenoita
1 - 2 dl paahdettuja manteleita tai hasselpähkinöitä
2 tl kanelia
0,5 - 1 dl siirappia nokare voita

1. Poista omenoista siemenkota ja huonot kohdat ja lohko ne uunivuokaan.
2. Ripottele päälle mantelit ja kaneli sekä liruttele päälle siirappia. Lisää pinnalle muutama voinokare.
3. Kypsennä tavallisessa tai kiertoilmauunissa 175-200 asteessa pehmeäksi . Jäähdytä.

n. 4 dl kuohuhukermaa
sokeria
calvadosta

1. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla ja halutessasi calvadoksella.

raastettua sitruunan tai limen kuorta
sitruunamelissan, mintun tms lehtiä

1. Leikka torttupohja 2 osaan, jotka sopivat valitsemaasi 8-10 cm korkuiseen vuokaan.
2. Nosta pohja vuokaan, kostuta, levitä päälle omenamössöä, sen päälle kermavaahtoa, kakkupohja jne. ja päällimmäiseksi kermavaahtoa.
3. Peitä vuoka kelmulla ja nosta jääkaappiin mehevöitymään 6-12 tunniksi.
4. Nosta lusikalla annos lautaselle, ripsauta päälle vähän kanelia ja raastettua sitruunan tai limen kuorta. Lisää yrtinoksa. Nauti!

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat