45 minuuttia: EK:sta lähtenyt Pukkinen eristäytyi ja käyttäytyi ylimielisesti

Elinkeinoelämän keskusliiton entisen toimitusjohtajan, Mikko Pukkisen, johtamistyyli on herättänyt kysymyksiä jo pitkään. Osa hänen entisistä alaisistaan puhuu Pukkisesta jopa kiusaajana.

EK vaihtoi toimitusjohtajaa marraskuussa, kun Pukkinen korvattiin Jyri Häkämiehellä. EK:n johdosta Pukkisen lähdön syyksi kerrottiin luottamuspula.

45 minuuttia -ohjelman haastattelemien tahojen mukaan Pukkisen eroon voi olla sellaisiakin syitä, joista julkisuudessa ei ole puhuttu. Syynä voisi olla myös hänen johtamistyylinsä, joka ei tunnu vuosien varrella muuttuneen.

45 minuuttia -ohjelman haastattelemat 26 entistä yhteistyökumppania ja alaista kuvailevat Pukkista edustavaksi ja korrektiksi seuramieheksi johtamiensa organisaatioiden ulkopuolella. Johtamiensa organisaatioiden sisällä Pukkinen on kuitenkin ollut etäinen ja eristäytyvä. Nämä ominaisuudet eivät tunnu haitanneen Pukkisen etenemistä urallaan.

Varatuomari Pukkisesta tuli Seinäjoen kaupunginjohtaja vuonna 1999. Seinäjoelta hän eteni Turun kaupunginjohtajaksi ja sieltä Elinkeinoelämän keskusliiton johtajaksi.

Turkuun Pukkisen valitsivat oman puolueen eli kokoomuksen miehet. EK:n nimityksen taustoista liikkuu erilaisia versioita, mutta kukaan ei suostunut suoraan kertomaan 45 minuuttia -ohjelmalle, miten Pukkinen EK:oon oikein rekrytoitiin.

Seinäjoella määrätietoisuus puri

Seinäjoella moni piti Pukkista määrätietoisena johtajana, jonka alullepanemista hankkeista moni on edelleen voimissaan. Seinäjoellakin Pukkisen henkilöjohtaminen herätti kysymyksiä.

– Pukkisella oli ideoita ja näkemyksiä. Mutta alaisille saattoi muodostua sellainen kuva, että hän on ylimielinen eikä arvosta heidän työtään, koska hän oli niin vahva tyyppi, sanoo maakuntaneuvos, Seinäjoen kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Aarne Heikkilä.

Samat ominaisuudet tulivat vastaan myös Turussa, jota Pukkinen johti vuodesta 2006 alkaen. Turun alaisten mielestä Pukkinen oli varsin vaikeasti tavoitettavissa. Moni katsoi, että asiat jumittuivat kaupunginjohtajan pöydälle. Pukkista pidettiin toisaalta miellyttävänä ja edustavana, mutta hänen johtamistapansa herätti kritiikkiä myös luottamushenkilöiden parissa.

– Tuli selväksi, ettei hän henkilönä pidä sellaisesta kuntademokratiaan olennaisesti liittyvästä asiasta kuin keskustelu, sanoo Turun kaupunginhallituksen jäsen, Pirjo Rinne (vas.).

Pukkisen valinnassa aktiivisesti mukana ollut entinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Ruolakin myöntää, että luottamushenkilöiden luottamus Pukkiseen heikkeni vuosien varrella. Pukkista ei olisi todennäköisesti valittu Turussa toiselle kaudelle.

Tuomio ja huomautus kuuntelemisen puutteesta

Turkulaisista haastateltavista moni puhui Pukkisen henkilöjohtamistyylistä jopa kiusaamisena. Keskustelun puute alaisten kanssa johti Turussa paitsi mieliharmiin, myös lainvastaiseen toimintaan.

Varatuomari Pukkisen menettely todettiin ensimmäistä kertaa lainvastaiseksi tilanteessa, joka liittyi apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammin virasta pidättämiseen. Pukkinen otti asian esille kesken kaupunginhallituksen kokouksen. Kokouksessa Hirvilammi ei voinut valmistautua, eikä häntä kuultu lain edellyttämällä tavalla. Hallinto-oikeuden tuomion vahvisti myöhemmin korkein hallinto-oikeus.

Hirvilammin ja kaupungin kiista hänen erottamisestaan jatkuu nyt kuitenkin uudessa oikeuskäsittelyssä.

Viime toukokuussa puolestaan eduskunnan apulaisoikeusasiamies totesi Pukkisen toiminnan laittomaksi. Tälläkin kertaa kyse oli siitä, ettei asianosaisia kuultu ennen kurinpitotoimenpiteitä. Kyse oli vuonna 2010 tapahtuneesta JUKO:n luottamusmiesten koulutusmatkasta. Pukkinen antoi 24 luottamusmiehelle huomautuksen kuulematta heitä lainkaan.

Tieto Turun tapahtumista ei ilmeisesti kantautunut pääkaupunkiin saakka, sillä Pukkinen palkattiin kesäkuussa 2010 Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajaksi.

Etäinen johtaja valvoi tarkasti

Myös EK:ssa Pukkisen alaiset ihmettelivät, kuinka johtaja näytti eristäytyvän työhuoneeseensa. Hänen henkilöjohtamistaan pidettiin painostavana.

Talon ulkopuolella Pukkinen käyttäytyi edustavasti. Johtotyyli talon sisällä ei kuitenkaan ollut sellainen, mihin EK:ssa oli totuttu.

Pukkinen keskitti tehtäviä itselleen, mutta jälleen hänen oli vaikea tehdä päätöksiä. Hän kontrolloi johtoryhmäänsä tarkasti ja halusi esimerkiksi tietää, ketä johtajat tapasivat omin päin.

Moni kertoi, kuinka Pukkinen moitti alaisiaan. Jotkut mainitsivat jopa julkisista raivokohtauksista. Pukkinen ei ollut kiinnostunut johtamiensa ihmisten asiantuntemuksesta.

Raamisopimuksen myötä luottamus Pukkista kohtaan alkoi rapistua.

Seinäjoella kuitenkin uskotaan, että Pukkisella on edessään hyvä tulevaisuus ja EK-pesti oli vain väärä tehtävä.

– Ehkä hän on jonkinlainen sijaiskärsijä tässä kysymyksessä. Toivon, että Mikko löytää vielä oman, hyvän paikan, sanoo Raimo Ristilä (kok.), Seinäjoen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Mikko Pukkinen ei halunnut kommentoida asioita 45 minuuttia -ohjelmalle.

Katso Elisa Tikkasen juttu (45 minuuttia 12.12.2012)

Lue myös:

    Uusimmat